Teras Su Yalıtımı | Terrace Waterproofing

Teras su yalıtımı, yüzey düz olduğu ve su herhangi bir yönde akamadığı için oldukça zordur ve toplandığı yerde durmasını sağlar. Bu sızıntıya neden olmak için daha büyük bir fırsat verir. Bu düz yüzeyler, suyun tahliye borusundan geçmeden önce toplaması için bir karter veya çukur gerektirir. Bir araya getirilen tüm bu faktörler kapsamlı bir su yalıtımı gerektirir.

Teras su yalıtımı, bir evin tüm dakika detaylarına dikkat ederek hava şartlarına daha dayanıklı olmasını sağlar. Tüm toz ve kirlerden arındırılmış mükemmel bir teras oluşturmak için kullanılan aşınma ve yıpranma, geniş teras su yalıtımı ile elde edilir. Tekniklerimiz, suyun yüzeyden sızmasına yol bulunmamasını sağlar. Tipik olarak olumsuz hava koşullarına, yağışlara ve iklimsel değişikliklere maruz kalması sebebiyle önemli bir etkendir. Teras yüzeyi, zamanla blok arasında sızmaya başlayan yağmur biriktirme eğilimindedir. Zamanla yüzeyin bozulması, birçok hasara neden olacak şekilde artacaktır.

Su yalıtımı yapılacağı iklim ve mevcut koşullar, uygulanacak malzemenin ve zamanlamanın ne olacağına doğrudan etki eder. Terasta su yalıtım işlemine başlamadan önce göz önünde bulundurulması gereken nedenler ve koşullar aşağıdaki gibidir;

  • Mümkünse betonarme aşamasında döşeme meyilli dökülmelidir. (Meyil şapı uygulamasına destek olmak için)
  • Su yalıtım malzemesi ve sistemi, bulunulan yerin iklimine uygun seçilmelidir.
  • Teraslarda sürme esaslı su yalıtım malzemeleri veya bitümlü membranlar kullanılır.
  • Isı yalıtımının döşeme üstünde ya da döşeme altında olup olmayacağı durumuna göre sistem seçilir.
  • Sistem kesiti bir teknik elemana (mimar veya mühendis) danışılarak oluşturulur.

Teraslar için Su Yalıtım Malzemeleri

Su yalıtım membranları

  • PVC membranlar
  • Bitüm esaslı membranlar
  • EPDM esaslı membranlar
  • HDPE membranlar

Sürme esaslı su yalıtım malzemeleri

  • Çimento Esaslı Su Yalıtımı
  • Poliüretan esaslı su yalıtım malzemeleri
  • Bitüm esaslı sürme su yalıtım malzemeleri
  • Akrilik esaslı elastomerik su yalıtım malzemeleri

Teraslar için su yalıtım sistemlerinin gerçekleştirilmesinde, yeni bir yapı ya da önceden var olan bir durumun ne olduğuna bakılmaksızın, mevcut duruma en uygun su yalıtım sisteminin nasıl değerlendirileceğini ve sonuç olarak nasıl seçileceğini bilmek önemlidir. Bu nedenle, her türlü ayrıntıya dikkat göstererek ve çoğu durumda sonraki sorunlara neden olan su sızıntısının meydana geldiği kritik noktaları temsil eden mükemmelliğe ulaşmak için gereklidir. Teras su yalıtımı için ideal sistem, elastik ve son derece sağlam bir su yalıtım katmanı sunarken, zemini uygulamak için kullanılacak çimento bağına olağanüstü yapışma sağlar. Ayrıntıların (duvardan yere köşeler ve kanallar gibi) işlenmesi için özel olarak incelenen bileşenler olarak uygulanması basit olacaktır. Bu sistemlerin teknik dokümantasyonu, kullanım amacı için yürürlükte olan düzenlemelere uygun özelliklere sahip olmalıdır.

Teras Su Yalıtımı için Hangi Yöntemler Kullanılır

Modern su yalıtım yöntemleri yıllar içinde inşaat sektörünü değiştirmiştir. Kentleşmedeki büyük artış ve etkili su yalıtım yöntemlerine duyulan ihtiyaç eski geleneksel su yalıtım süreçlerinin yerini yeni güncellenmiş ve daha etkili su yalıtım çözümleriyle değiştirmiştir.

Su yalıtım problemlerinin çoğunda, tek bir su yalıtım tekniği veya kimyasal madde yeterli değildir. Bir yapıyı tamamen su geçirmez hale getirmek için kimyasalların ve tekniklerin kombinasyonları gereklidir.

1. Akrilik Su Yalıtım Membran Yöntemi

Bu sıvı uygulamalı sistemler kaplamaların uzama özellikleri, dayanıklılığı, esnekliği, aşınması, kimyasal direnci ile başarılı kurulum sağlar. Sıvı su yalıtım membranı, optimum performans ve en önemlisi uzun ömürlülük sağlar.

Bu nedenle, bu su yalıtım yöntemi zaman kazandıran bir süreçtir ve sabahları uygulanan öğleden sonraya kadar kuru ve güçlü hale gelir gibi diğer işleri de kapatmaya gerek yoktur. Çok fazla işçilik maliyeti tasarrufu sağlar ve maksimum kalitede sonuçlar verir.

2. Bitümlü Membran Su Yalıtım Yöntemi

Bitüm, doğal olarak oluşan veya ham petrol damıtma ile elde edilen, esas olarak polisiklik aromatik hidrokarbonlardan oluşan yoğun, yapışkan, viskoz organik sıvıların bir karışımıdır. Asfalt olarak da bilinen bitüm, yapışkan, siyah ve yüksek viskoziteli sıvı veya yarı katı bir petrol biçimidir. Su yalıtım özellikleri sayesinde inşaatta yaygın olarak kullanılmaktadır. Bitümlü membranlar çatıların, bodrumların, yer altı yapılarının, köprülerin ve diğer yapıların su yalıtımı için mükemmeldir.

Bitümlü sıvı uygulamalı membranlar ekyersiz, tamamen yapışmış ve güvenli sistemler için mükemmel çözümdür. Şaloma veya alev uygulanmasını gerektirmeyen polimer modifiye bitüm emülsiyonlarıdır. Su bazlı veya solvent bazlı kaplamalar olarak mevcutturlar.

3. Poliüretan Sıvı Membran Su Yalıtım Yöntemi

Yüksek performanslı, sıvı uygulamalı poliüretan su yalıtım yöntemleri, temelden çatıya kadar kesintisiz koruma sağlar. Yüksek estetik yüzeyli, havuz suyu ve UV ışınlarına karşı dirençli, ağır hizmet tipi, aşınmaya dayanıklı bir su yalıtım kaplaması sunar. Mükemmel mukavemet ve elastikiyet ile, ek yeri veya dikişi yoktur ve yüzeylere %100 yapışma sağlar ve sert köpük yalıtım ürünlerine koruma sağlar.

Beton Teras Su Yalıtımı

Beton, duvar ve diğer çimento esaslı malzemeleri su geçirmez hale getirdiğinizde yapının ömrünü ve dayanıklılığını uzatırsınız. İster cüruf blok duvarını, beton teras zemini veya dökülmüş beton duvarları koruyor olun, suyu betondan uzak tutmak daha uzun ömür için harika bir adımdır. Duvar, beton teras veya blok duvarlarınız varsa, bu yapıların su geçirmez hale getirilmesi, bina yasalarına göre gereklidir. Yüksek su tablası, sele eğilimli bir inşaat alanı veya yüksek yağmur seviyeleri bu tür su yalıtım kodlarını belirler. Yüksek binalarda, tüm alt yapıların su geçirmez olması gerekir.

Su, Betonu Parçalar; Sadece kötü görünmekle kalmıyor, aynı zamanda zayıflıyor. Kaldırımda veya eski harçta muhtemelen yüzey hasarı görmüşsünüzdür. Beton aşınır, kalıp malzemeleri ve temel betonu açığa çıkarır. Aşırı durumlarda, su hızlı bir şekilde betonu tahrip edecektir, ancak genellikle bunu göstermeye başlaması birkaç yıl alır. Betonun yüzeyinde hasar görürseniz, duvarınızın veya zemininizin altta yatan yapısı da zarar görür. Somut bir projenin gücünü ve taze görünümünü korumak istiyorsanız, su geçirmez hale getirmeniz gerekir. Betonu su geçirmez hale getirdiğinizde, beton içindeki yeniden çubuğu paslanmaya ve aşınmaya karşı da korursunuz.

Beton zeminlerinizi kapatmak için hava dalgalanmalarına ve ıslak koşullara dayanabilen yüksek kaliteli ve su geçirmez bir dolgu macunu gerekir. Terasınızı veya balkon zemini mühürlemezseniz, çatlakların geliştiğini görebilirsiniz. Bunun nedeni, betona doğru giden aşırı nem hasarından kaynaklanmaktadır. Bu daha sonra dağlama ve sinir bozucu çatlaklar gibi ek hasara yol açabilir.

Beton Neden Çatlar?

Beton son derece gözenekli bir malzemedir. Su ve nemi çekirdeğine emme eğilimindedir. Bununla birlikte, yüzeydeki etkilerini fark etmeye başlayana kadar bu ciddi sorunlara neden olmaz. Bu özellikle kış aylarında veya yoğun hava koşulları yaşayan ülkelerde endişe vericidir. Buz, yağmur ve kar, balkon ve teras katlarınıza zarar verebilir. Bu, betonun yapısını zayıflatır ve her boyutta çatlakların yüzeyde gelişmesini teşvik eder. Tedavi edilmezse, bu çatlaklar zamanla ilerleyebilir ve büyüyebilir.

Beton Teras için En İyi Su Yalıtım Seçenekleri

1. Elastomerik Kaplama

Elastomerik kaplamalar, beton yapınızı korumanın ve kaplamanın güvenli, dayanıklı ve çekici bir yoludur. Boyama ve astarlama ile aynı şekilde uygulanırlar. Betona boyamak için uygun bir dış astara ihtiyacınız olacak ve daha sonra polimer boya üstüne uygulanacaktır. İki kat fazlasıyla yeterli olmalı ve akrilik boya yüzeydeki boşluklara, küçük çatlaklara ve hafif düzensizliklere de dikkat edecektir. Elastomer elastik özelliklere sahip bir üründür ve bu nedenle uygulandığı yapıya göre kendini yeniden şekillendirecektir. Bu, sıcaklığa bakılmaksızın, beton binaları yıllarca korumak için hava ve su geçirmez bir yüzey bırakır.

2. Silikon Mastik

Silikonlar, betonu korumak ve su geçirmez hale getirmek için etkili bir şekilde kullanılabilir. Silikon ayrıca bir 1 cm kalınlığa kadar çatlaklara uygulanabilen bir çatlak dolgu ve sızdırmazlık maddesi olarak da işlev görür. Silikon veya poliüretan dolgu macunu, halihazırda korunmuş olan beton yapılara yeniden yüzey kaplama olarak çok iyi çalışacaktır. Sızdırmazlık maddesi bir sprey yöntemi kullanılarak veya normal bir rulo ile uygulanabilir.

3. Membran Su Yalıtımı

Betonu hava koşullarından yalıtmak için beton yapı üzerine bir sıvı membran koruyucu uygulanır. Dış koşullardan sızdırmazlığı sağlamak için beton üzerinde geçirimsiz tabakalar oluşturan esnek özelliklere sahiptir. 

4. Kristalize Su Yalıtımı

Kristal sızdırmazlık ürünleri, betondaki çatlakları, delikleri ve küçük düzensizlikleri kapatan katalitik bir reaksiyon üzerinde çalışır. Aynı zamanda betondaki kılcal damarları ve gözenekleri kapatır ve beton yapılarda doğal olarak oluşan çatlakların kapatılmasına yardımcı olmak için içine nüfuz eder. Kuvars kumu bu yöntemde, bileşik çimento ve betonun su yalıtımı ve sızdırmazlığı için uygun kimyasalların yanı sıra dayanıklı ve sağlam bir şekilde korunan bir beton yüzey oluşturmak için kullanılır.

Beton Teras Su YalıtımıTeras Su Yalıtımı Öncesinde Ne Yapılmalı

Terasın su geçirmez hale getirilmesi için öncelikle müdahale edilecek alanın mevcut koşullarını değerlendirmek gerekir. Çünkü müdahale etmek istenilen terasın koruma durumuna bağlı olarak, farklı çözümler vardır. İzlenmesi veya yeni bir su yalıtım sistemi yapılması için takip edilmesi gereken farklı adımlar vardır.

Değerlendirilecek ilk şey, mevcut döşemenin durumudur. Yani koruma durumuyla ilgili araştırılması en kolay olan görünen tabakadır. Bu değerlendirme, örneğin, eklem hacimlerinin tutarlı olup olmadığını kontrol ederek yapılabilir. Çünkü çoğu durumda suyun sızmaya başladığı eklemlerden kaynaklanır ve bu nedenle finisajın su geçirmezlik etkisi yoktur.

Sonuç olarak, su elementlerin ciddi şekilde zarar görmesiyle bütün paketi bozmaya başlayacaktır. Buna paralel olarak, döşeme elemanlarının durumunu kontrol etmek mümkündür. Aslında bunlar su yalıtımı için olsalar bile, aynı olan herhangi bir çatlak veya kırılma, sızma noktaları oluşturan suya erişim sağlar.

Terasın Su Geçirmezliğini Sağlama Adımları

Her şeyden önce, tekrar su yalıtımı yapılması gerekip gerekmediğini veya halihazırda mevcut olan bir teras su yalıtımı sisteminin restorasyonundan bahsettiğimizi ayırt etmek gerekir. Bu değerlendirme bize su yalıtım paketinin hangi seviyede müdahale etmemiz gerektiğini anlamamızı sağlar.

İlk durumda su yalıtım sisteminin gerçekleştirilmesi daha basitken, yeniden yapılanma durumunda, öncelikle mevcut durumun analizine devam edilmesi gerekir. İkinci durumda, başlangıçta herhangi bir çiçeklenme veya tortu gibi önceki tedavileri gidermeyi ve ardından desteğin nötr bir deterjanla temizlenmesini içeren minimal tedavi sağlayan bir operasyon yöntemi gerçekleştirmek mümkündür.

Kurutulduktan sonra, terasın derz dolgusu uygun bir dış macunla tekrar yapılabilecektir. Bu nedenle bitirme tabakasının bütünlüğünü ve sonuç olarak yeniden yapılanan bütünlüğünü sağlayacak mükemmel sızdırmazlık özelliklerine sahip olacaktır.

Sonuç olarak, müdahaleden sonra su yalıtımının geri kazanıldığından emin olmak için çoğu durumda şeffaf ve film içermeyen, özellikle en büyük eklemler gibi riskli noktalar için su geçirmezlik sağlayan bazı işlemlerle devam edeceğiz: Terasın son katmanı.

Suyun bitirme tabakasına sızdığından emin olduğu andan itibaren, terasın su yalıtımını başka bir yolla eski haline getirmeye devam ediyoruz. Yani onarılamaz şekilde zarar görmüş mevcut zemin kaplamasını, tutkal tabakası ve su geçirmez tabakası ile birlikte kaldırmak için. Bu şapı korur. Buradan, suya dayanıklı sıvı ürünlerle şapın yeni bir su yalıtımı ve yeni kaplamanın daha sonra bağlanması, alt tabaka tipine uygun çimentolu bir yapıştırıcı ve dış mekanda kullanım için özel olarak tasarlanmış su yalıtım özelliklerine sahip bir harç sunacağız.

Terasta Sızıntıların Nasıl Önleneceği

Terasa uygulamak istenilen döşeme türüne göre, derzlerin doğru boyutunu ve bunları oluşturan malzemeyi seçmeye her zaman dikkat edilmesi gerekir. Örneğin, büyük ebatlı fayanslara sahip zeminler daha fazla ve daha sık kullanılmıştır. Bu nedenle derzlerin buna orantılı olması gerekir. Böylece sürtünme döşeme içinde müteakip çatlaklar oluşturmaz ve sızma riskleri yaratmaz.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur eşikler. Yani balkon veya teras ile onu evin içinde bağlayan pencere kapısı arasındaki bağlantı; estetik nedenlerle, tabanın aynı seviyesinde yapılsa da, terasın yürüme yolundan en az 2.5 cm yüksek olması iyi bir kuraldır. Bu nedenle yağmur suyu bertaraf fonksiyonu sadece eğime verilir. Duvar zemini köşeleri, genleşme derzleri veya drenajlar gibi detayların işlenmesiyle ilgili olarak, önerilen çeşitli su yalıtım sistemlerinde kullanılmak üzere genellikle önceden hazırlanmış özel elemanlar oluşturulur. Bunlarda ilave su yalıtımı sağlayan butil bantlar, gazlı bez veya şeritler olabilir. Özel geometrik karmaşıklıkları nedeniyle, sızıntı riskinin her zaman daha büyük olduğu noktalara dikkat edilmelidir.

İyi Yalıtılmış Teras İş Örneği

Bir terasın su yalıtımının en iyi şekilde gerçekleştirilmesi için izlenecek adımlar aşağıdaki işlem adımlarında özetlenebilir.

  • Teras yapısının duvarlarda uygun dikey kıvrımlarla su yalıtımı ve eşiklerin korunması.
  • Su geçirmezliği yük dağıtım katmanının etkisinden koruyan bir malzeme katmanının araya sokulması.
  • Yük dağıtım katmanı oluşturulması.
  • Daha sonra fayans yapıştırıcıları ile uyumlu olan şapı korumak için bir su yalıtım sistemi uygulaması.
  • Kaplamanın bu amaç için uygun bir yapıştırıcı kullanarak ayarlanması.
  • Derzlerden sızıntıyı önlemek için karo kaplamasının derzlerinin su geçirimsizlik özelliğine sahip uygun bir harç ile derzlenmesi.
  • Başka bir su geçirmez son kat sağlamak için olası son işlemler.