Su Yalıtım Malzemeleri Nelerdir | Uygulama ve Yöntemleri What are Waterproofing Materials | Application and Methods

Su yalıtım malzemeleri nelerdir; bu malzemeler birkaç kritere göre seçilmelidir. Seçilen malzemeler, alanın aldığı yaya trafiği miktarına uygun olmalıdır. Alan, ticari veya endüstriyel bir bina gibi yüksek bir yaya trafiği alanı ise, en dayanıklı su yalıtım malzemeleri seçtiğinizden emin olmalısınız.

En iyi su yalıtım malzemesi hangisidir; bunlar kullanım alanlarına göre değişkenlik gösterir. En iyi su yalıtım malzemesi olarak nitelendirilen malzeme, uygulanacak olan her bölgede doğru performans gösteremeyebilir. Bu nedenle alanına uygun su yalıtım malzemesi seçilmelidir. Peki alanına uygun “en iyi su yalıtım malzemeleri nelerdir” diye soracak olursak, her bölge için farklı su yalıtım sistemleri mevcuttur. Alanına göre hangi malzemenin kullanılacağını doğru analiz etmek gerekir ve bunun için de, kullanılacak olan malzemenin teknik özelliklerini bilmek gerekir.

Su yalıtım malzemeleri uygulanacak yüzey tipine göre değişir. Genellikle su geçirmez bazı yüzeyler arasında ahşap, beton ve tuğla bulunur. Malzeme tipine bağlı olarak, malzemenin kalınlığını ve dayanıklılığını korumak için çeşitli uygulamalar gerekebilir. Ayrıca, aileniz ve hayvanlarınız için güvenli bir kaplama seçtiğinizden emin olmalısınız. Su yalıtımı evinizin içinde yapılacaksa, toksik içermeyen, çevre dostu su yalıtım formülü tercih edilmelidir. Yazının devamı “çevre dostu su yalıtım uygulamaları, pozitif ve negatif yönden uygulanan su yalıtım malzemeleri nelerdir, en iyi su yalıtım malzemesi hangisidir” gibi konuları içermektedir.

Su Yalıtım Yöntemleri

A tipi su yalıtım koruması bir bariyer olarak tanımlanır ve harici olarak uygulanır, dahili olarak yapıştırılır veya iki yapısal eleman arasına sıkıştırılır. Tip A bariyerler genellikle önceden, yani beton yerleştirilmeden önce uygulanır. A tipi bariyerler, bağlı membranlar , sıvı uygulamalı kaplamalar veya çimento esaslı su yalıtım malzemeleri de olabilir. Tip A su yalıtımı için yaygın olarak kullanılan bir malzeme, bir bentonit kil tabakasını kapsayan su yalıtım astarıdır. Bu kendi kendini iyileştiren zar, yeraltı suyunun membran ile yapı arasındaki izini durduracaktır. Ayrıca beton yerleştirilmeden önce uygulandığında taze betona yapışacaktır. Bu, zar ile beton arasında kil toprağın, bir sorun olduğu durumlarda gerekli olan kalıcı bir mekanik bağ olduğu anlamına gelir.

B tipi su yalıtım koruması, yapının tasarımı veya yapının kendisinin yapımında kullanılan su yalıtım malzemeleri ile sağlanır. B Tipi koruma, hidrofobik bir gözenek tıkayıcı, beton katkısı olan Hidro Beton ile yapı yapılarak elde edilir. Bu, suya dayanıklı bir beton sağlayacaktır. Herhangi bir eklemin veya ek yerin her zaman en zayıf noktalar olacağını ve bu nedenle su girişine izin vermeye en duyarlı noktalar olduğunu hatırlamak önemlidir.

C tipi su yalıtım koruması bazen bir su yönetim sistemi olarak adlandırılır ve her zaman negatif yönden, yani yapının iç kısmına uygulanan bir koruma şeklidir. Tipik olarak C tipi koruma, duvar ile membran arasında bir boşluk oluşturan, herhangi bir su girişinin bir karter pompasına giden yolu bulmasını ve bir gidere aktarılmasını sağlayan, drenaj membranı kullanılarak elde edilir. Bu sistem, suyun bodrumdan genellikle drenajlara taşınması için özel olarak kullanılan hidrokanal ve karter pompalarını içerir.

Uygulama Alanlarına Göre Su Yalıtım Malzemeleri Nelerdir

1. Çimento Esaslı Su Yalıtım MalzemesiÇimento Esaslı Su Yalıtım Malzemesi

Çimento esaslı su yalıtımının inşası sorunsuz su yalıtım yöntemi olarak kabul edilir. Çimento esaslı su yalıtımı için malzemelerin karıştırılması ve kullanımı çok kolaydır. Banyo, tuvalet gibi iç ıslak alanlar için bu yöntem oldukça sık tercih edilir. Bu sistem tipik olarak kiremit arkasında, duvar üstü yamalar ve beton yüzeyler üzerinde kullanılan iki bileşenli karışımlardır. Bu üst ve alt sınıf su yalıtım malzemeleri, çimentolu yapıları ve dolayısıyla güçlü yapışma mukavemetleri nedeniyle, beton ve duvar yüzeylerinde iyi bir birleşmeye sahiptir. Polimer değiştirici esneklik özelliklerine katkıda bulunur.

Uygulama Alanları:

  • İç ve Dış Alanlar
  • Islak Hacimler
  • İstinat Duvarları
  • Su Depoları ve Yüzme Havuzları
  • Asansör Çukurları
  • Metro İstasyonları
  • Tüneller

2. Kristalize Su Yalıtım Malzemesi
Kristalize Su Yalıtım Malzemesi

Kristalize su yalıtımı tescilli kimyasallar, kuvars kumu ve çimento karışımlarının kılcal su yalıtım formülasyonudur. Kristalimsi su yalıtım malzemeleri içerisinde bulunan kimyasallar, betonun matrisinden kimyasal bir reaksiyonu başlatmak için nemin bulunmasını gerektirir. Bu kimyasallar betonun kılcal damarlarına kristalize olan ve derinlemesine nüfuz eden, suyun geçişini ortadan kaldıran zincirleme kompleksler oluşturur.

Uygulama Alanları:

  • Islak Hacimler
  • Su Depoları
  • Asansör Boşlukları
  • Metro Tünelleri
  • Yeraltı Mahzenleri
  • Bodrum Katları
  • İstinat ve temel perde duvarları

3. Bitüm Kauçuk Esaslı Su Yalıtım Malzemesi
Bitüm Kauçuk Esaslı Su Yalıtım Malzemesi

Sıvı kauçuk bitümlü likit membranlar, polimerle modifiye edilmiş bir bitüm-kauçuk emülsiyonudur. Bitüm-polimer karışımı / sıvı kauçuk kaplama geleneksel olarak piyasada su geçirmez bir su yalıtım kaplaması olarak sunulmuştur. Son zamanlarda, sıvı kauçuk kaplama daha da geliştirilmiş ve şimdi çeşitli yüzeyler üzerinde mükemmel sızdırmazlık için kullanılabilir.

Kaplamalardaki farklılıklar esas olarak varyantın (doğal baz (lateks) veya yapay bazın (silikonlar)) viskozitesinde ve temelindedir. Çevre dostu ve çatı yapıları için mükemmel su yalıtımı sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Kaplamanın benzersiz özellikleri, etkili, kolay uygulanabilir ve uygun maliyetli olmasıdır. 

Sıvı kauçuk kaplama, özel amaçlar için yaygın olarak kullanılan bir üründür. Hiç şüphe yok: nemli yüzeylere bile uygulanabilen çok güvenilir bir sızdırmazlık ve kaplama maddesidir. Bu aynı zamanda büyük veya endüstriyel projeler için mükemmel bir çözüm haline getirir.

Uygulama Alanları:

  • İstinat Duvarları, Bodrum Katları ve Bodrum Duvarları
  • Saksı, Bahçe Yatakları, Peyzaj Alanları
  • Su Tankları (galvanizli, metal tanklar için uygundur)
  • Oluk, Çatı ve Membran Onarımları
  • Pas Önleme ve Kereste Çürüme Koruması

4. Akrilik Likit Membran Su Yalıtım Malzemesi
Akrilik Likit Membran Su Yalıtım Malzemesi

Modern teknolojilerle üretilen su bazlı akrilik su yalıtım malzemeleri basit ve kullanıma hazırdır. Çatılar, teraslar ve balkonları sızıntılardan ve UV ışınlarının olumsuz etkisinden korumak için su ve neme karşı etkili bir bariyer oluştururlar. Endüstrinin akrilik su yalıtım malzemelerini geliştirmesinden bu yana, su yalıtım sektörleri önemli ölçüde değişikliğe gitti. Genel olarak su yalıtım şirketleri, işlemleri basitleştiren ve aynı zamanda hiçbir malzeme israfı olmaksızın doğru ve etkili bir su yalıtımı garanti eden bu çözümleri hemen kabul ettiler ve uyguladılar. Ayrıca çalışma sahalarının beklenmedik bir şekilde kolay temizlenmesine olanak sağladı ve en önemlisi güvenlik konularında, geleneksel bitümlü membranın yakılması için gaz tanklarının taşınmasına ve kullanılmasına artık gerek kalmadı.

Akrilik likit su yalıtım membranı sıvı formunda mevcuttur ve hava ile temas halinde kalın, derzsiz bir membran oluşturan, beton yüzeye fırça veya rulo ile sürülerek uygulanır. Çimentolu su yalıtım türlerinden daha fazla esneklik sunar. Sıvı, duvardaki elastik bir kaplamaya dönüşür. Kaplamanın uzama özellikleri %280’e kadar çıkabilir. Kaplamanın dayanıklılığı, imalatta likit su yalıtım malzemesinin ne tür bir polimer kullanıldığına bağlıdır.

Uygulama Alanları:

  • Çatı ve Teraslar
  • Temel altı Yapılar
  • Bodrumlar
  • Podyumlar
  • Köprü Güverteleri
  • Tank Astarı
  • Islak Hacimler

5. Bitümlü Membran Su Yalıtımı
Bitümlü Membran Su Yalıtımı

Uzun ömürlü bir su yalıtım çözümü olarak bitümlü su yalıtım membranı, kuru bir alanda bitüm esaslı levhalar kullanılarak uygulanır. Bunlar daha sonra şaloma ile yüzeye eritilirken çatıyı veya duvarı örtmek için aşağı yuvarlanır. Bitümlü membran toksik değildir, ancak özellikle eklemlerin birleştiği alanlarda hassasiyet ve beceri gerektirir. Bitümlü membranın inişli tabakalarını eşit olarak yayarak, olumsuz hava koşullarına karşı dayanıklı bir kaplama yüzeyi kazandırılır. 

Bitümlü Membran Su Yalıtımı, uzun hizmet ömürleri, güvenilirlikleri ve olağanüstü su yalıtımı ile bilinir. Piyasadaki iki ana polimer modifiye bitüm membranları SBS ve APP membranlardır.

SBS Membranları; bir “lastikleştirilmiş” asfalt kaplama oluşturmak için elastik Stiren-Bütadien-Stiren (SBS) polimerleri ile modifiye edilmiş bitüm ile yapılır. Kaplama, yüksek gerilme mukavemeti için cam elyaf takviye taşıyıcısına, üstün uzama ve yırtılma mukavemeti için polyester veya ikisinin bir kompozitine uygulanır. SBS membranları, özellikle soğuk havalarda mükemmel esneklik sunar. SBS membranları kendiliğinden yapışabilir ancak genellikle asfalt veya soğuk yapıştırıcı ile yapıştırılır.

APP Membranları;  plastik Ataktik Polipropilen (APP) polimerleri ile modifiye edilmiş bitüm ile yapılır. Bu da en yüksek sıcaklık aralığına ve arttırılmış dayanıklılık ve tokluğa sahip bir kaplama ile sonuçlanır. Kaplama genellikle bir polyester taşıyıcı mat üzerine uygulanır, ancak az miktarda cam elyaf ürünleri de mevcuttur. APP membranlar esas olarak plastikleştirilmiş bitümün eriyebilir olması nedeniyle şaloma ile uygulanır.

Uygulama Alanları:

  • İstinat duvarları, bodrumlar ve yer altı yapıları
  • Koruyucu tabakaların altındaki düz çatılar 
  • Yeraltı otoparkları
  • Köprüler
  • Radye döşeme ve temeller

6. Poliüretan-Enjeksiyon Su Yalıtımı
Poliüretan-Enjeksiyon su yalıtımı

Enjeksiyon, suyun içinden akmasını önlemek için genişleyen, enjekte poliüretan kullanan ve tipik olarak betonda boşluk veya çatlaklar kullanan bir su yalıtım tekniğidir. Bu, özellikle sızıntı alanının altına veya kaçağın meydana geldiği alt zemin tavanına uygulandığında su kaçağı sorunlarının çözümünde etkilidir. Poliüretan enjeksiyon su ile bir genleşme işlemine girdikten sonra, doldurulmuş herhangi bir çatlak su ve polimer köpük tipi poliüretan harç karışımına sahip olacaktır. Karışım daha sonra doldurulacak yer kalmayıncaya kadar genişleyecek, suyun malzemeden girdiği yolları başarılı bir şekilde kapatacaktır.

Poliüretan köpüğün bir basınç makinesi kullanılarak enjekte edilmesine izin vermek için önce tavanın alt kısmına bir delik açılması gerekecektir. Basınç, poliüretanın su hasarından kaynaklanan çatlaklara veya boşluklara yükselmesine neden olur, bu da genişlediğinde tamamen dolar. Poliüretan enjeksiyonu, beton döşemeleri içeren, aktif olarak sızdıran vakalara uygulanması önerilen bir yöntemdir.

Uygulama Alanları:

  • Tuvaletler, duşlar ve mutfaklar dahil ıslak hacimler
  • Beton, fayans veya metal çatılar
  • Balkonlar ve teraslar
  • Bodrumlar, temeller ve istinat duvarları
  • Su Tankları

7. Epoksi Zemin Kaplamaları
Epoksi Zemin Kaplama

Epoksi zeminler suya dayanıklı, leke tutmaz ve aşındırıcı kimyasallarla temasa dayanabilir. Bu, epoksiyi konutlar, yatak odaları, banyolar, garajlar ve bodrumlar gibi yüksek trafikli alanlar, ticari showroomlar ve depolar için mükemmel bir seçim haline getirir. Epoksi zemin kaplamaları, bir paspas ve hafif bir temizleme çözeltisi ile hızlı ve kolay bir şekilde temizlenebilir, bu da bakım gerektirmeyen bir zemin seçeneği sunar.

Epoksi zemin kaplamaları ayrıca, alttaki betonun hasar görmesini önleyebilecek, onarılması oldukça maliyetli olan bir conta oluşturur. Epoksi zemin kaplamaları,  7-20+ yıl boyunca zorlu kullanıma dayanabilen, çizilmeye karşı dayanıklı bir yüzey oluşturur. Ayrıca, epoksi yangına dayanıklıdır, bu da endüstriyel binalarda sıklıkla kullanılmasının nedenlerinden biridir.

Epoksi döşemeler, kir ve bakterilerin içine girmesi için herhangi bir eklem, kırışıklık veya gözenek içermez. Sonuç olarak, patojenlerin ve diğer mikroskopik organizmaların epoksi zeminli bir ortamda yayılma olasılığı daha düşüktür. Epoksi eşit bir yüzey oluşturduğundan, fayans, ahşap ve vinil zeminlerde olduğu gibi dikişler arasında yerleşen harç veya kiri temizlemeye gerek yoktur. Bu, hem ticari hem de konut kullanımı için mükemmel bir seçimdir.

Epoksi zeminin parlaklığı, çeşitli stiller ve uygulamalara uyacak şekilde özelleştirilebilen üst düzey bir yüzey yaratır. Epoksi, herhangi bir tasarım gereksinimine uyacak şekilde çeşitli renklerde mevcuttur. Ayrıca mermer efekti oluşturmak veya benekli bir etki için vinil pullarla birleştirmek için de kullanılabilir. Çok fazla tasarım olasılığı olduğu için epoksi, ev sahipleri ve işletmeler için mükemmel bir seçimdir.

Uygulama Alanları:

  • Beyaz Eşya Kaplama Uygulamaları
  • Çelik Korozyona Dirençli Kaplamalar
  • Metal Kutu ve Konteyner Kaplama
  • Döşeme Uygulamaları
  • Otopark
  • Oteller
  • Endüstriyel Zeminler
  • Hastaneler
  • Üretim Tesisleri
  • Uçak Hangarları

8. Poliüretan Likit Membran Su Yalıtım Malzemesi
Poliüretan Su Yalıtımı

Poliüretan Likit Membran Su Yalıtım Malzemeleri, polieter poliol ve izosiyanat gibi monomerler kullanılarak formüle edilmiştir. Bu su geçirmez kaplama, neme dayanıklı olması için yatay yüzeye uygulanır. İşlenmiş yüzey, havada bulunan nem ile kimyasal olarak reaksiyona girerek elastomerik kauçuk esaslı suya dayanıklı membranlar üretme eğilimindedir.

Poliüretan sıvı membranın su yalıtım sistemi düz çatı alanında kullanılır ve hava koşullarına karşı geniş bir açıklığa sahiptir. Poliüretan sıvı membran su yalıtım sistemi, başka bir su yalıtım sistemine kıyasla oldukça maliyetlidir. Ancak sektördeki en iyi su yalıtım malzemesi budur. Poliüretan sıvı membran ile daha yüksek dayanıklılık sağlanabilir. Poliüretan nem içeriğine karşı çok duyarlıdır. Bu nedenle beton döşemenin nem içeriği, uygulamadan önce çok dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Aksi takdirde membranlar bir süre sonra soyulabilir veya bağları çözülebilir.

Uygulama Alanları:

  • Çatılar, Teraslar ve Balkonlar
  • Su Depoları, Süs Havuzları ve Yüzme Havuzları
  • Köprüler
  • Otopark Alanları
  • Beton Yapılar
  • Güverteler

9. Polyurea Sprey Kaplama
Polyurea Sprey Kaplama

Polyurea, dünyanın en iyisini sağlayan kaplama teknolojisindeki en son gelişmedir. Aşırı dayanıklılığı, bazı epoksi kaplamalardan 20 kat daha güçlüdür. Polyurea çatlamaz ve soyulmaz. Tuz, yağ, yakıt ve diğer sert kimyasallara karşı oldukça dayanıklıdır. Doğal beton hareketine izin veren epoksiden %98 oranında daha esnektir. Boru/boru hattı kaplamaları, tank astarları, su arıtma tesisleri, kanalizasyon astarları ve otomotiv kalıp parçaları gibi endüstriyel uygulamalarda 25 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. 5-15 saniye içinde sertleşir ve düzgün kurulum için sprey uygulanmalıdır. Bu tür kaplamalar orijinal olarak 1990’ların başında geliştirilmiş ve kullanılmıştır. 

Polyurea, kimyasal yapısı nedeniyle betonla çok güçlü bir bağ oluşturur. Yüzeydeki değişim ve altta yatan zemin sıcaklığı ile genişleme ve daralma yeteneğine sahiptir. Bu, yontma, çatlama veya sıcak lastik toplanması olmadığı anlamına gelir. Sıcak lastik toplanması, bir otomobilin lastikleri sürüşten sıcak olduğunda meydana gelir; lastiklerden kaynaklanan ısı ve basınç boyayı veya kaplamayı eritebilir veya soyabilir, zeminden ayırabilir. Ancak Polyurea, aşınmaya karşı oldukça dayanıklı “sert” bir yüzeydir. Rengini korur ve doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında solmaz ve sararmaz.

Polyurea Kaplama, 4 °C ~ 49 °C gibi sıcaklıklarda uygulanabilir. Bu önemlidir, çünkü çoğu su yalıtım uygulaması, iklim kontrollü bir ortamda gerçekleştirilmez ve kaplamanın ne zaman kurulacağına karar verme konusunda daha fazla esneklik sağlar. Polyurea diğer polimer esaslı kaplamalardan çok daha hızlı kürlenir. Tipik olarak kurulumdan 4-8 saat sonra zemin üzerinde yaya trafiği için, kurulumdan 24 saat sonra ise ağır araç trafiği için uygundur.

Uygulama Alanları:

  • Çatı ve Teraslar
  • Peyzaj Alanları
  • Boru Hattı Kaplamaları
  • Tank Boyaları ve Kaplamaları
  • Zeminler ve Duvarlar
  • Yapısal Çelik
  • Otomotiv Kalıp Parçaları
  • Köprü Kaplama

Su Yalıtımı Uygulama Alanları

1. Islak Hacimler Su Yalıtımı
Islak Hacim Su Yalıtımı

Tuvaletler, banyolar, mutfaklar ve balkonlar gibi ıslak alanların su yalıtımı, sürekli su kullanımı nedeniyle kritik öneme sahiptir. Sızıntı noktaları duvar derzleri, sarnıçlar ve borular arasındaki derzler ve korozyona uğrayan hatalı boru malzemeleri gibi zayıf bölgelerdir. Nem zeminden veya duvarlardan betona yayılırsa, betona gömülü donatılara büyük hasar verebilir. Bu nedenle, nemin yayılmasını önlemek için beton üzerinde geçirimsiz bir bariyere sahip olmak önemlidir.

Her türlü ıslak alan için özel olarak tasarlanmış sistemler mevcuttur: banyolar, mutfaklar veya tuvaletler. Bunlar, ıslak alanları sürekli olarak oluşan su sızıntılarından koruyan akrilik esaslı elastomerik su yalıtım malzemeleridir.

2. Teras Su Yalıtımı
Teras Su Yalıtımı

Teras su yalıtımı, beton alt tabakanın yeterli şekilde korunmasını ve suyun etkili bir şekilde boşaltılması için eğimli bir yüzeyin sağlanmasını gerektirir. Su yalıtım örtüsü parapet duvarlarını da korumalıdır.

Yaya trafiği ve UV ışınlarının olumsuz etkileri de dahil olmak üzere, tüm iklim koşullarında yüksek sürdürülebilirliğe sahip, uzun süreli hava koşullarına karşı yüksek direnç gösteren, son derece dayanıklı poliüretan likit membran su yalıtım malzemeleri, teras yapılarda sıklıkla tercih edilen sistemlerdir ve en iyi su yalıtım malzemesidir.

3. Çatı Su Yalıtımı
Çatı Yalıtımı | Çatılarda Su Yalıtım Malzemeleri Nelerdir

Çatılarda kullanılacak su yalıtım malzemeleri, çatının yapısına göre değişkenlik gösterebilir. Beton çatıyı su geçirmez hale getirmenin yollarına bakıldığında, su yalıtım sac membranları, çatı sisteminin en önemli yönü olarak kabul edilir, çünkü suyu binadan uzak tutmanın anahtarıdır. Piyasada farklı tiplerde çatı membran sistemleri vardır. Bu nedenle sizin ve inşaat ihtiyaçlarınız için doğru sistemi seçmek ve farklılıkları anlamak önemlidir.

4. Bodrum Su Yalıtımı
Bodrum Su Yalıtımı | Sızıntının Nedenleri

Pozitif: Pozitif yan su yalıtımı, su kaynağı ile doğrudan temas eden istinat duvarı yüzünde gerçekleştirilir. İlk su girişini engellemek ve böylece daha fazla sızıntıyı önlemek için tasarlandığından en etkili su yalıtım çözümüdür.

PVC Membran, yapıyı her taraftan koruyan kompakt bir sistemdir. Yeraltı sularına bir bariyer görevi görür ve son derece elastik su geçirmez kaplama, istinat duvarını korur ve tüm altyapıyı koruyan su geçirmez bir örtü oluşturur.

Negatif: Negatif yan su yalıtımı, yapının iç kısmından, yani su kaynağı ile temas etmeyen istinat duvarı yüzünde gerçekleştirilir. Bu tür su yalıtımının en büyük avantajlarından biri erişilebilme imkanıdır, çünkü su yalıtım sistemi sonrası inşaat için herhangi bir onarım ve güncelleme kolaylıkla kurulabilir. Çevre toprağının çıkarılması ve değiştirilmesi gerekli değildir.

5. Temel Perde Duvar Su Yalıtımı
Temel Perde Duvar Su Yalıtımı | Temel Yapılarda Su Yalıtım Malzemeleri Nelerdir

Perde duvarların su yalıtımı, binanın ve bina sakinlerinin güvenliğini, konforunu ve termal performansını korumak için çok önemlidir. Yağmur, özellikle rüzgar tarafından yönlendirildiği için, su yalıtım uzmanına en büyük zorlukları sağlamasına rağmen, yoğuşma gibi diğer faktörler de hesaba katılmalıdır. Yer çekimi, kinetik enerji, hava basıncı farkları, yüzey gerilimi ve kılcal hareket, binalara su girişi için bir aracı olarak çalışır. Bu bölüm, bir perde duvar üzerinde hareket eden doğal kuvvetleri ve çeşitli sistemlerin binanın su geçirmez bütünlüğünü korumak için kullandığı bazı çözümleri tartışmaktadır.

Yer altı ve temel perde duvar su yalıtımı, proje detaylarına göre bir kerede yapılmalıdır. Temel ve yer altı su yalıtım uygulamalarının başlıca prensibi drenajlı yalıtım sistemleridir. Drenaj,  su sızıntılarını minimum seviyeye indirebileceği gibi, uygulama esnasında da kuru bir yüzey sağlar. Ancak önemli bir nokta; temel su yalıtım sistemlerinde drenajın ana vazifesi, suyun basıncını minimuma indirmektir. Bitüm esaslı su yalıtım malzemeleri ve bitümlü membran su yalıtım örtüleri ile temel perdelerde su yalıtımı sağlanmalıdır. Temel yapıdan gelen bohçalama membranları varsa, perde su yalıtımı ile kesinlikle birleştirilmesi gerekir.

Perde yalıtımlarında bitüm esaslı su yalıtım malzemeleri ek yersiz ve beton ile arasında boşluk bırakmadığından dolayı tercih edilmelidir. Bitüm esaslı su yalıtım malzemeleri, toprak içindeki alkalilere son derece dayanıklıdır. Su yalıtım işleminin bitmesinin ardından hafriyatın zedelemesinden korunması amacıyla koruyucu katman olarak XPS ısı yalıtım köpüğü ( Ekstrüde Polistiren ) ve drenaj levhası kullanılması gerekir.

6. Dış Cephe Su Yalıtımı
Dış Cephe Su Yalıtımı

Dış duvarlar gibi yığma yüzeyler, yağmur, toz, UV ışınları ve mantar gibi hava koşullarına maruz kalan en büyük yüzey alanları arasındadır. Dış duvarların su geçirmezliği (sızdırmazlık) genellikle yeterli su kalınlığı, su yalıtımı, inşaat derzlerinin uygun tasarımı, yüzey işleme ve yüzeylerin su girişine karşı bir bariyer görevi görmesiyle sağlanır. Dış duvarlar su geçirmez değilse, istila eden küf ve nem için mükemmel üreme alanları olan nemli duvarlara neden olabilir. Bu, duvarlara zarar verir ve bina sakinleri için sağlık sorunlarına yol açar.

Kaplama, verimli su yalıtımı ve estetiğin özelliklerini birleştirmelidir. UV radyasyonuna karşı koruma sağlayan ve aynı zamanda elastomerik su yalıtım kaplaması olarak çalışan akrilik esaslı su yalıtım malzemeleri, dış cephe duvarları için uygundur.

7. Peyzaj Alanların Su Yalıtımı
Peyzaj Alanları Su Yalıtımı

Peyzajlı alanlar, ‘anti-kök’ olan su yalıtım sistemlerine ihtiyaç duyar, böylece bitkilerin köklerinin beton yüzeye girmesini önler.

Bitüm esaslı su yalıtım malzemeleri köke dayanıklı özelliklere sahiptir ve peyzajlı alanlar için son derece uygundur.

8. Su Depolarının Yalıtımı
Su Deposu Yalıtımı

Bir beton su deposunun ortalama ömrü 10 ila 15 yıldır. Bu sırada iç beton duvarlar değişen derecelerde sabit hidrostatik basınca dayanmalıdır. Ayrıca yüzeylerini yumuşatan klor ve diğer kimyasallarla temas edebilir. Endişe duyulan alanlar şunlardır: soğuk derzler, penetrasyonlar, büzülme çatlakları ve sızıntıya neden olan boşluklar.

Kristalize su yalıtım malzemeleri, sabit klorlu su basıncının etkisine karşı güçlü bir bariyer görevi görürken, epoksi kaplamalar ise su taşınabilirliğini sağlar.

Havuz Su Yalıtımı / Mozaik Karo9. Yüzme Havuzları Yalıtımı

Yüzme havuzları bu günlerde popüler bir eğlence seçeneğidir. Ancak, sızıntıları önlemek için bakımlarının iyi yapılması gerekir. Sızıntılara neden olabilecek faktörler şunlardır:

  1. Beton kürleme işlemi sırasında oluşan büzülme çatlakları
  2. Havuz suyu ve beton duvar arasında su yalıtım bariyerlerinin olmaması
  3. Zamanla derzlerde (çimentolu derz dolgularıyla dolu) görülen çatlaklar
  4. Sıhhi tesisat ve emme hatlarındaki arızalar
  5. Betonlama işlemi sırasında yapıyı zayıflatan petek oluşumu

Duvarlar, zeminler ve inşaat derzleri için kristal zırhlı çift koruma sistemi sunuyoruz. İnşaat derzleri ve çatlaklar gibi zayıf alanlar tekrar ek bir yüksek elastomerik akrilik kaplama tabakası ile kaplanır.