ESD Zemin Kaplama / ESD Flooring

ESD zemin kaplaması, yüksek kimyasal direnç ve dekoratif özelliklerin yanı sıra derzsiz yüzeylere sahip bir zemin sağlamak gerektiğinde diğer döşeme yöntemlerine göre tercih edilir. ESD zemin kaplama çoğunlukla elektronik ve telekomünikasyon endüstrilerinde, otomotiv endüstrilerinde, ilaç fabrikalarında, havacılık endüstrilerinde, ameliyathanelerde, bilgisayar odalarında vb alanlarda kullanılır.

Yüksek performanslı bir kat hazırlamak için, iyi bir alt tabaka hazırlanması çok önemlidir. Üzerine kaplama yapılması gereken betonun yüzeyi sert, sağlam ve tozdan ve boya, kireç, kaplamalar, alçı, kürleme maddeleri ve diğer yapışkan artıkları gibi bariyer malzemelerinden arındırılmış olmalıdır.

ESD Zemin Kaplama Yöntemi

Mekanik hazırlığından önce cila, mum, gres, yağ ve benzeri kirletici maddeleri uzaklaştırmak için ilk olarak uygun bir yağ giderici kullanılır. Kirlenmiş beton yüzeyler mekanik olarak kılçıklama, kazıma, taşlama veya kumlama teçhizatı ile hazırlanır. Ve mekanik yöntemlerle sağlam, katı betona uygun şekilde hazırlanır. Toz ve kir kalıntıları vakum ekipmanı kullanılarak temizlenir.

ESD Zemin Kaplama Uygulama Yöntemleri

Yüzey Hazırlığı;

Tüm yüzeyler kuru (maksimum %5 nem içeriği), temiz, sağlam ve gevşek olmalıdır. Yüzeyi hazırlamak için yüzey taşlayıcılar ve kumlama kullanılır; astar uygulanmadan önce yüzey düzgün temizlenmeli ve tozdan arındırılmalıdır.

Ürün Hazırlığı;

Astar içeriğinin birlikte karıştırılmasından önce, önceden karıştırılması zorunludur. İçerik, yavaş devirli bir matkap ve kürek kullanılarak en az 4 dakika boyunca yavaşça karıştırılır. Daha sonra astar kuru fırça yüzeyine 0.2 ~ 0.25 Kg/m² Fırça veya Rulo ile uygulanır.

Bakır Bant Döşeme;

Gerekli genişlik ve kalınlıkta bir bakır şerit döşenir. Yağlı kağıt ilk önce çıkarılır ve bakır şeridin yapışkan tarafı açık tutulur. Kendinden yapışkanlı bakır şeridi uzunlamasına ve genişlik bakımından birbirine 1 ila 4 metre mesafeden temiz astarlanmış yüzeye yapıştırılır.

Çevre, duvarların yakınında, kendinden yapışkanlı bakır şeridi duvarlardan 15 cm mesafede yapıştırılır. Odanın herhangi bir ucunda, topraklama bağlantısı için bakır şerit uzatılmalıdır.

Taban Kat;

Doğal siyah renkli üç bileşenli kendiliğinden yayılan bir sistemdir. Astar kuruduktan sonra baz kat uygulanmalıdır (Genellikle astar uygulamasından 6 – 8 saat sonra).

Son Kat;

Son Kat üç bileşenli kendiliğinden yayılan bir sistemdir. Bunun için geniş bir renk yelpazesi mevcuttur ve belirli bir çevre için en uygun rengi seçmek için Teknik departmanla iletişime geçilmelidir. Üst kat, baz kat kuruduktan hemen sonra uygulanır. Son katın uygulanması için en az 12 saatlik bir aralık bırakılmalıdır.

Son katın baz kat ile daha iyi yapıştırılması için kurutulmuş baz kat yüzeyinin zımpara kağıdı kullanılarak pürüzlendirilmesi tavsiye edilir. Son katın uygulanmasından önce yüzey temizlenmeli ve yüzeyin toz parçacıklarından arındırılmış olduğundan emin olunmalıdır. Son kat ve taban kat için karıştırma ve uygulama metodu, normal bir kendiliğinden yayılan sisteme eşit olarak yaygındır.