Isı Yalıtımı / Thermal Insulation

Soğuk iklim şartlarında ısı kayıplarını ve yaz aylarında ortaya çıkan ısı kazançlarını azaltmak için yapılan işlemlere ısı yalıtımı denir.

Isı yalıtımı, binalara dışarıdan gelen sıcağı ve soğuğu önlemek için yapılan uygulamalardır. Yapıların temel gerekliliği olan ısı yalıtımı ( mantolama ), binanızdaki mevcut ısıyı korur ve ısı tasarrufu sağlar. Binanın içini kışın sıcak, yazın serin tutar. Sıcağı dışarı çıkarmaz, dışarıdan gelen soğuklara karşı korur. Ekonomik olarak tasarrufu sağlar. Sağlıklı ve konforlu yaşam sunar. Binayı dış etkenlere karşı korur.

Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde yapılar için getirilen “Enerji Kimlik Belgesi” alma zorunluluğu, 1 Temmuz 2015 den itibaren uygulamaya konulmuştur. Bu da 2011 yılından önce yapılan yapıların ısı yalıtım yapmasını zorunlu hale getirmiştir.

Isı enerjisinin bir maddeden başka bir maddeye transferi genellikle “iletim, konveksiyon ve radyasyon” ile üç yoldan herhangi biri ile gerçekleşebilir. Normalde bu etkilerin herhangi biri tarafından ısı enerjisinin transferini önlemek için yalıtım bariyeri görevi görür. Isının bir kaptan kaçmasını veya kaba girmesini önlemenin yöntemidir. Başka bir deyişle, bina gibi kapalı bir alanı sıcak tutabilir veya bir kabın içini soğuk tutabilir. Esas olarak binaların veya yapısal elemanların yalıtımında kullanılır.

Yaşadığımız, çalıştığımız ve boş zamanımızı harcadığımız binaların çoğu, yıllar önce, enerji tasarrufu açısından ısı yalıtımı gerçekten dikkate alınmadığında inşa edildi. Uygun izolasyon eksikliği, enerji israfına yol açar ve bu binaları soğutmayı veya ısıtmayı çok zor ve maliyetli hale getirir. Ancak, yeni teknolojilerin sürekli gelişmesiyle birlikte, binalardaki enerji verimliliğini arttırmanın birçok yeni yolu ortaya çıkmıştır.

Isı Yalıtımının ( Mantolama ) Faydaları

Isı yalıtımı, yapılarda enerji tasarrufu sağlanabilmesi amacıyla birçok ülkede kullanılmaktadır. Binalar ve evler amacına uygun olarak yalıtıldığında:

  • Genel olarak evlere uygulanan bu sistemde ısı yalıtımı ses, soğuk ve sıcak etkiyi azaltmayı amaçlar.
  • Enerjiden alınan verim artacak, maddi olarak da tasarruf sağlanmış olacaktır. Sadece enerji tasarrufu ile kalmayıp, sağlık açısından da mühim olan ısı yalıtımı hayat kalitemizi arttırır.
  • Isı Yalıtımı yapıldığında istenilen hava sıcaklığının korunması için herhangi bir çaba ve maliyete gerek duyulmaz. Kalıcıdır ve nadiren bakım gerektirir.
  • Sıklıkla yeni modern evlerde tercih edilen yalıtım malzemeleri, etkisi yoğun bir biçimde yalıtım amaçlamaktadır. Yalıtım uzun süre güncel kalabilen bir yoldur ve sürekli bir sorun teşkil etmez.
  • Yaşam kalitesi artar. Bina boyunca sıcaklık değerleri eşit kalır.
  • Isı yalıtımı aynı zamanda ses yalıtımı da sağlar. Ses yalıtımı da bir yalıtım türüdür. Yalıtımda esas amaç malzemeler arasında geçen soğuk hava akışını önlemektir.
  • Kullanılan yakıtın düşmesi vasıtasıyla dolaylı olarak çevreye de katkı sağlanmaktadır.
  • Isı yalıtım koruması, ısıtma ve soğutma maliyetlerinin enerji tüketimini ve çevre korumasını azaltmanın kolay ve ekonomik yoludur. Yalıtımlı ev ne kadar iyi yalıtılırsa, yalıtım malzemelerinin kullanımı için daha fazla enerji tasarrufu sağlanabilir, içeride sabit bir sıcaklık sağlar ve bir anda meydana gelebilecek çeşitli iklim değişikliklerine etkisine izin vermez.
  • Binalar, toplam enerjinin %40’ını ulaşım ( %32) ve endüstride ( %28) gerekenden daha fazla kullanan en büyük enerji tüketicisidir. Binaları yalıtmak enerji tüketimini ve maliyetleri azaltabilir.
  • Herhangi bir bina izole edilirse daha az güç tüketebilir. Yalıtım malzemelerinin montajı kolaydır ve bakım gerektirmeden binanın ömrü boyunca dayanıklıdır.
  • Kaliteli ısı yalıtım malzemesi yalıtımının sırrı, her uygulama türü için en uygun olanı bulmaktan oluşur. Doğru ürünü ve özellikle yalıtımın kalınlığını seçmek sadece binalarda yüksek enerji verimliliği ve hoş bir iç mekan iklimi, hijyenik bir ortam ve yüksek konfor sağlamakla kalmamalıdır.
  • Yalıtım dış duvarları, alçı harcı ile kaplanmış farklı kalınlıklarda bulunan polistiren plakaların kaplanmasıyla elde edilir.
  • Soğuk iklim koşullarında ısınmak amacı ile ödenen yüksek doğalgaz faturalarında ortalama %42 tasarruf ederek, kışın daha iyi ısınmaya olanak sağlar.
  • Mantolama, daire içlerinde terleme, rutubet, mantar ve küf oluşmasını engeller.
  • Binanızın iskeletini oluşturan kiriş ve kolonların ve binanızı çevreleyen duvarların içinde bulunan demir donatıların korozyona uğramasını önler ve binanızı doğal afetlere ( deprem vb) karşı korur.
  • Bina sıcaklığını düzenlediği için, sağlıklı ve konforlu yaşam açısından artısı çoktur.
  • Isı yalıtımı için yapılan masraflar, yapılan enerji tasarrufu ile 2-5 yıl içerisinde kendini telafi eder.
  • Cephelerin dış etkenlere karşı korunmasını sağlar. Bu sayede binalar uzun yıllar sağlam kalır.
  • Yazın binaya güneş girişini önler.
  • Dış cephe ısı yalıtımı yaptığınızda daha az yakıt kullanırsınız. Bunun da küresel ısınma açısından doğaya faydası büyüktür.
  • Dışarıdan gelen gürültüyü engellediğinden ses yalıtımına da faydalıdır.

Isı Yalıtımı Yaptırın, Doğalgaz Faturanızı Azaltın

Isı yalıtımını “enerji tasarruf sistemleri” olarak da adlandırabiliriz.  Kış mevsiminde artan soğuk havalara paralel olarak yükselen doğalgaz faturalarının bütçeyi zorlamaması için enerjinin verimli kullanılması gerekir. Enerjiyi verimli kullanabilmenin en mühim yolu ise ısı yalıtımından geçer.

Yeni tasarlanan ve inşaatı devam eden veya aktif olarak kullanılan eski yapılarda enerji tasarrufu sağlayarak, hane ve ülke ekonomisine maddi yönde olumlu katkılar sağlanılabilir. Soğuk havalarda binalarda harcanan enerjinin önemli bir kısmının binalarımızın ısıtılmasında kullanıldığı biliniyor. Isı yalıtımıyla sarf edilen bu enerji miktarını en aza indirgeyerek optimum yararı sağlayabilmek mümkün.

Isı yalıtımının en önemli ögelerinden biri olan pencerelerde ise, özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak ısı yalıtımı sağlanmaktadır.

Isı yalıtımı, binanın yapım esnasındaki maliyeti, bina maliyetinin %2’si ila %5’i arasındadır. İnşaat aşamasındaki ısı yalıtımlı bir binada; düşük kapasiteli klima, küçük radyatör, kazan ve tesisat kullanılacağı için, işletme maliyetlerinin yanı sıra ilk yatırım maliyetleri de azalmaktadır. Isı yalıtımıyla yazları daha serin, kışları ise daha sıcak mekanlarda yaşamak mümkündür.

Enerji Verimliliği ve Enerji Tasarrufu

Binanıza uygulanan ısı yalıtımı sayesinde, gerekli enerjiyi hayatınızın konforunu kısıtlamadan daha verimli ve etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu nedenle, boşa harcanan enerjiyi en aza indirir ve enerji kaynaklarını daha verimli kullanırsınız.

Enerji verimliliği sağlayan ısı yalıtım uygulamaları, projelerin ilk yatırımları için ek bir maliyet olarak düşünülebilir. Ancak, getiri oranı hesaplandığında önemli ekonomik kazanımlar elde edilmektedir.

Doğru uygulandığında, ısı yalıtımı binanızın enerji giderlerini ortalama %50 azaltır, kışın daha az enerji tüketimi ile daha fazla ısıtma sağlar ve yaz aylarında yaşam alanlarınızdaki aşırı ısıyı önler.

Isı Yalıtım Malzemeleri Nelerdir

Isı yalıtım malzemeleri, ısı iletimini, konveksiyonu ve radyasyonu sınırlandırarak ısı akışını azaltmak için özel olarak tasarlanmıştır. Geliştirme ve kalite kontrolü sırasında, ısı yalıtım malzemelerinin performans beklentilerini ne ölçüde karşıladıkları sürekli olarak incelenmektedir. Isı iletkenliğinin ve yalıtım malzemelerinin diğer özelliklerinin karakterizasyonu için çok çeşitli enstrümanlar vardır.

Isı transfer davranışlarına göre izolasyonları analiz etmek için , normalde bir ısı akış ölçer (HFM) veya korumalı sıcak plaka (GHP) kullanılır. Bu standartlaştırılmış ölçüm yöntemleri doğrudan yalıtım malzemelerinin termal iletkenliğini veya çok katmanlı sistemlerin termal direncini verir.

Diğer termoanalitik ölçüm teknikleri kullanılarak, yalıtım malzemelerinin termal stabilitesi veya bileşimi araştırılabilir. Yalıtım malzemelerinde kullanılan organik bağlayıcıların sertleşme davranışı DEA (Dielektrik Analiz) vasıtasıyla da karakterize edilebilir .

Bina ve tesisatlar da kullanılan ısı yalıtım malzemeleri ve standartları şu şekildedir.

  • Cam yünü
  • Taş yünü
  • Ekspande Polistiren (EPS)
  • Ekstrüde Polistiren (XPS)
  • Poliüretan
  • Fenol Köpüğü
  • Cam Köpüğü
  • Ahşap Lifli Levhalar
  • Genleştirilmiş Perlit
  • Genleştirilmiş Mantar

Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır

Bir bina yapısındaki ısı esas olarak çatılar, açık duvarlar ve pencereler, kapılar, vantilatörler vb. Gibi açık duvar açıklıkları yoluyla iletilir ve buna göre genellikle benimsenen ısı yalıtım yöntemleri aşağıdaki gibidir:

  1. Çatıların ısı yalıtım yöntemleri
  2. Açık duvarların ısı yalıtım yöntemleri
  3. Pencere, kapı ve vantilatörlerin yalıtım yöntemleri

Çatılarda Isı Yalıtım Yöntemleri

  • Açıklanan ısı yalıtım malzemeleri çatılara harici olarak uygulanır. Harici uygulama durumunda, ısı yalıtım malzemeleri çatıya ancak su geçirmez bir parkurun altına monte edilebilir. Dahili uygulama durumunda, ısı yalıtım malzemeleri yapıştırıcılarla veya başka bir şekilde, çatıların altından oda içinden sabitlenebilir.
  • Yalıtım malzemelerinin asma tavanı, aralarında hava boşlukları olan çatının altında sağlanabilir.
  • Parlak ve yansıtıcı yalıtım malzemeleri çatının üstüne monte edilebilir veya döşenebilir.
  • Tuğlaların üzerine asbestli çimento veya oluklu galvanizli demir tabakaları yerleştirilerek düz çatıların üstünde bir hava alanı oluşturulabilir.
  • Düz çatılar, depolanarak veya düzenli olarak püskürtülerek su altındaki su ile serin tutulabilir. Bu, dış sıcaklığı önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur. Bu gibi durumlarda buharlaşmaya bağlı su kaybı, telafi düzenlemeleri yapılarak telafi edilebilir.
  • Çatının açıkta kalan yüzeylerde uygun şekilde gölgelenmesi de yüzey sıcaklığını azaltır.

Açık Duvarların Isı Yalıtım Yöntemleri

  • Duvarların kalınlığı, elde edilen yalıtımın derecesine bağlı olarak arttırılabilir.
  • İçi boş duvar veya boşluk duvarı yapımı benimsenebilir.
  • Duvarlar, yapısal gereksinimlerin karşılanması koşuluyla, uygun ısı yalıtım malzemelerinden yapılabilir.
  • Farklı tiplerdeki ısı yalıtım malzemeleri, termal geçirgenliği istenen sınırlara düşürmek için açık duvarın içine ve dışına monte edilebilir veya sabitlenebilir. Harici uygulama durumunda, genel su yalıtım uygulaması yapılmalıdır.
  • Bölme duvarlar için, sert tahtaların veya çıtaların duvarlarının her iki tarafındaki kılıfının sabitlenmesi ile bir hava boşluğu oluşturulabilir.

Termo Aktif Bina Sistemleri

Bu teknoloji, borunun bir binanın merkezi beton çekirdeğine gömülü olduğu gömülü su bazlı bir yüzey ısıtma ve soğutma sistemidir. Bununla, su tarafından emilen ve gece boyunca patlayan günün ısı gücünü kullanarak enerji maliyetlerini ve soğutma sistemi bileşenlerini azaltabiliriz. gün boyunca sıcak havalarda sömürülür. Bu sistemle, daha az soğutma veya ısınma kapasitesine ihtiyaç duyarak dış hava koşullarının etkisini hafifletir ve geciktiririz.

Bu indirgeme, büyük bir termal yalıtım (üçlü cam pencereler dahil), doğrama molalı doğrama verniği ve yenilenen havadan ısıyı geri kazanmak için ısı eşanjörleri kullanan mekanik bir havalandırma sistemi ile mümkündür. Bu nedenle, bu büyük yalıtım pasif ev binalarının insanlardan ve güneşten çok fazla ısı almasını sağlar. Bir binanın inşaatında büyük bir potansiyel ve birçok farklı şirket var.

Sonuç olarak, gösterildiği gibi, sürekli gelişmekte ve gelişmekte olan enerji verimliliği ve bu dört teknoloji kesinlikle bu eğilimin ilerlemesine katkıda bulunacaktır.

Enerji verimliliği, şu anda karşı karşıya kaldığımız ana mühendislik zorluklarından biridir. Çözebileceğini düşünüyor musun?