Ses Yalıtımı / How to make sound insulation

Ses yalıtımı, sesin içeri girmesini veya çıkmasını önlemek için belirli bir alandaki gürültü seviyesini engellemek veya azaltmak için geliştirilmiş malzeme ve tekniklerin bir kombinasyonudur. İyi bir ses yalıtımı elde etmek için hem yalıtım malzemeleri hem de ses emici ahşap gibi emici malzemeler kullanılır. Bunun en basit örneği, ses yalıtımı ve kara yolu veya hava trafiği tarafından üretilen gürültüye karşı korunması gereken binalardır.

Binaların ses yalıtımı, akustik yalıtım ile aynı değildir. Bununla birlikte, akustik yalıtımının amacı, ideal bir dağınık ses alanı oluşturmak için sesi bir kaynaktan tüm yönlere eşit olarak yaymaktır. Konser salonlarında, konferans salonlarında, tiyatrolarda, kongre merkezlerinde, kamu binalarında vb. alanlarda ve ayrıca mükemmel bir sesliliğin gerekli olduğu yönetim kurulu odalarında ve ofislerde yaygın bir uygulamadır. Bu nedenle, ses emici ahşap paneller, tavanlar ve akustik paneller gibi akustik malzeme kullanılarak bu tür tesislerin sağlam şartlandırılması sağlanır.

İyi bir akustik kondisyon elde etmenin anahtarı , ahşap iç mekanlarda, iç kaplamalarda ve ahşap duvarlarda ve tavanlarda ses emici ahşap kullanarak istenmeyen yankıyı (kaynağı durduktan sonra bir sesin kalıcılığını) en aza indirmeye çalışmaktır.

Ses Yalıtımı Nedir

Ses yalıtımı, belirli bir ses kaynağı ve reseptöre göre ses basıncını düşürmenin herhangi bir yoludur. Sesi azaltmak için birkaç temel yaklaşım vardır; kaynak ve alıcı arasındaki mesafeyi arttırmak, ses dalgalarının enerjisini yansıtmak veya absorbe etmek için gürültü bariyerleri kullanmak, ses bölmeleri gibi sönümleme yapıları kullanmak veya aktif ses üreteçleri kullanmak.

Akustik yalıtım tasarlanırken, bir odadaki sesi iyileştirmek ve bitişik odalara veya dış mekanlara / odalardan ses sızıntısını azaltmak için iki ayrı ses yalıtımı probleminin göz önünde bulundurulması gerekebilir ( Ses iletim sınıfı ve ses azaltma indeksi ). Akustik yalıtım ve gürültü kontrolü, istenmeyen gürültüyü sınırlamak için kullanılabilir.

Ses yalıtımı, yankılara ve rezonanslara neden olan yansımalar gibi istenmeyen dolaylı ses dalgalarını bastırır. Ses yolunda mesafe ve müdahale eden nesnelerin kullanılmasıyla istenmeyen, doğrudan ses dalgalarının kaynaktan istemsiz bir dinleyiciye iletimini azaltır.

Ses yalıtımı ile alakalı çalışmalar ve gürültü denetimi, sıhhatli ve huzurlu bireyler, temiz bir çevre, ilgi ve iş veriminin artırılarak iş kazalarının önlenebilmesi konularında ülkemiz ve insanlarımız için büyük ehemmiyet taşımaktadır. Gürültü, günümüzde çevre kirliliğinin bir boyutu olarak mühim bir problem oluşturmakta ve sebebi ilk anda analiz edilemeyen pek çok sağlık problemine yol açmaktadır.

Ses Yalıtımı Nasıl YapılırSes Yalıtımı Nasıl Yapılır

Yeni yapılacak olan binalar planlarken ses yalıtımı muhakkak öneme alınmalıdır. Hem de binaların cam, doğrama, döşeme, duvar ve tavan gibi elemanları belirlenirken ses yalıtım özelliği yüksek olan malzemeler özenle seçilerek kullanılmalıdır. Ses yalıtım malzemesi kullanılarak alt ve üst kattaki seslerinin geçişi ile komşu duvarlardan duyulan sesler de önlenmiş olur.

Yapılmış, kullanılmakta olan binalarda ve bina içerisindeki bölme elemanların ses yalıtımı nasıl yapılır?

  • Yapı elemanlarının yoğunluğunu arttırmak.
  • Çift tabakalı duvar çalışması yapmak.
  • Cam alanlarında çift cam, lamine cam uygulaması yapmak.
  • Kalın, ağır ve boşluksuz kapılar kullanmak. Kullanılamıyorsa tedbir almak.
  • Duvarları delerek geride bıraktığımız havalandırma kanallarından, borulardan ve etrafındaki boşluklarda ses sızıntısını engellemek.
  • Darbe sesine karşı yüzer döşeme programları yapmak; neopren, polietilen, taş yünü döşeme detayları, elastik tespitli asma tavan yapmak doğru olacaktır.

Ses Yalıtımının Faydaları

En çok istenen özel ev kurulumlarından biri özel bir ev sinema sistemidir. Ev sahipleri, filmlerini en iyi ses ve görüntü kalitesiyle izleyebilme fikrini çok seviyorlar. Odanın akustiği ve binanın yapımı ile ilgili, bu blogda, ses geçirmezliğin inşaat sürecinize getirebileceği bazı avantajları keşfedeceğiz, bu nedenle maliyetli yeniden çalışma için zaman harcamanıza gerek kalmayacak.

Ses yalıtımı temelde gürültünün insan üzerinde neden olacağı olumsuz etkileri minimuma indirmek için alınacak tedbirleri kapsar. Gürültü düzensiz, farklı frekans bileşenlerine sahip ve genel olarak rahatsızlık verici sesler bütününe verilen genel addır.

Gürültü günümüzde kentleşmenin doğal bir sonucudur. Özellikle kentleşmenin düzensiz ve plansız büyüdüğü yerlerde gürültü insan sağlığına zarar verir ve konforu olumsuz etkiler. Çevredeki fabrikaların çıkardıkları rahatsız edici sesler, hava alanı çevresindeki yerleşim bölgelerinde duyulan şiddetli gürültü, satıcı sesleri, trafik sesleri, komşudan gelen gürültüler rahatsız edici olabilir. Gürültünün zararlı ve rahatsız edici etkilerini en aza indirmek için ses yalıtımının özenli bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Ses Yalıtımı İnsanı Verimli Kılar

Gürültü neticesinde fabrika vb. sanayi tesislerinde çalışanların verimi düşerek, dikkatleri dağılır ve bunun neticesinde iş kazaları meydana gelir. Gürültü sebebiyle iş verimliliğinin düşmesi, ekonomik olarak kurumlara da zarar verir. Benzer bir etki, eğitim gören öğrenciler üstünde de görülür. Gürültüye maruz kalan öğrenciler dikkatleri dağılarak konsantrasyonlarının bozulması nedeniyle, öğretilen bilgileri verimli bir şekilde alamaz.

Münich Havalimanı etrafında oturanlar üstünde yapılan araştırmalar, uçak gürültüsünün, çocukların uzun süreli hatırlama ve kavrama becerilerini azalttığı tespit edilmiştir. İnsanların verimli bir şekilde çalışmalarını sürdürebilmeleri amacıyla ses yalıtımı ile gürültüden arındırılmaları şarttır.

Ses Yalıtımı Neden Gereklidir

Bilimsel ve teknolojik ilerlemeler neticesinde toplum hayatında ortaya çıkan gürültü sorunu, ülkemizde de giderek ehemmiyet kazanmaya başlamıştır. Çağdaş hayat konforunun ayrılmaz bir parçası olan gürültü kontrolü, yeni tasarlanan konut projelerinde de ön plana çıkmaya başladı. Bütün bu ilerlemelere rağmen, Türkiye’de şimdilik, ciddi ve tutarlı sayılabilecek bir adım atılmadı. Oysa, kullanım amacına göre ses seviyesi, dinlenme alanlarında 25, tiyatro ve konferans salonlarında 30, otel odalarında ise 35 desibeli geçmemesi gerekiyor. Binaların yatak odalarında 35, oturma odalarında 40, banyo, mutfak gibi servis bölümlerinde de 70 desibeli aşmamalı. Küçük ölçekli fabrikalarda 70, büyük ölçekli fabrikalarda da ses seviyesi maksimum 80 olması gerekiyor.

Buna rağmen, kalkış halindeki bir jet uçağının 25 metre mesafedeki ses basıncı 140 desibel olurken, çok gürültülü bir fabrikada çelik perçin işleminin 5 cm’de 100 desibele kadar çıkabiliyor. Susturucusuz yapılan bir yol kazısının 7 metre mesafedeki ses basınç seviyesi de 90 desibel oluyor. Çalar saat zilinin 80, saatte 50 kilometre süratle giden otomobilin kabin içerisinde 70, normal konuşmada 50, oturma odasında ise 40 desibel oluyor. Bütün bunlar gürültü kirliğinin en mühim ögelerini oluşturuyor.

Yapılan ölçümler, bilhassa İstanbul ve İzmir’deki konutların çoğunluğunda konut içi gürültü seviyesinin rahatsız edici boyutlarda olduğunu gösteriyor. Bu durum, yeni projelerin dışındaki konutlarda ses yalıtımına şimdilik özen verilmediğini gösteriyor. Bütün bunlara rağmen, 60 desibelin üzerindeki gürültü basıncı, fiziksel ve ruhsal bakımdan zarara yol açıyor ve insan sağlığı yönünden tehlike oluşturuyor.

Gürültünün Zararları NelerdirSes Yalıtımının Önemi

Gürültünün insan üstünde psikolojik ve fizyolojik pek çok zararı bulunmaktadır. Gürültü, hastalıklara yol açan stresin en mühim sebeplerinden biridir. Gürültünün sebep olduğu hastalıkları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

Sinirlilik, algılama güçlüğü, iş veriminde düşüş, uykusuzluk, dolaşım sistemi bozuklukları, detaylı beden salgılarında anormallik, kalıcı işitme kayıpları, hamile bayanlarda erken doğum ve düşük riskine sebep olmaktadır.

İnsan gürültüyü vakitle kanıksamış olsa bile zararları artarak devam edecektir. Üstelik gürültü neticesi meydana gelen işitme kayıplarının ilaçla ya da cerrahi bir müdahale ile tedavisi bulunmamaktadır. Genellikle uzun vakit ve sürekli olarak yüksek gürültüye maruz kalanlarda kalıcı işitme kayıpları (sağırlık) oluşmaktadır. Hem de fabrika gibi sanayi tesislerinde çalışanların verimi düşmekte, dikkatlerinin dağınık hale gelmesi neticesinde iş kazaları da meydana gelmektedir.

Gürültünün olumsuz etkilerinden korunması gerekli olan alanlar konutlar, okul, hastane, yurt, otel, iş yeri vb. hayat alanlarının bütünüdür.

Çevreye yaydıkları gürültünün engellenmesi gereken alanlar ise; jeneratör, hidrofor, kalorifer, yüksek ses düzeyine sahip eğlence yerleri vb. yerlerdir. Kullanım şartı sese bağlı alanlarda sinema, tiyatro, konser ve konferans salonu, TV ve ses kayıt stüdyosu vb. gibi mekanlarda muhakkak ses yalıtımı yapılmalıdır.

Ses Yalıtımı Niçin Önemlidir

Ses yalıtımı, yaşanılan konut, okul, iş yeri gibi binalar ile çevreyi istenmeyen seslerden yalıtarak gürültünün zararlı etkilerinden korunmak; kayıt stüdyoları, sinema, konser salonu gibi mekanları istenmeyen seslerden yalıtarak gerekli kullanım koşullarını oluşturmak; jeneratör, hidrofor, kalorifer gibi gürültü mahalleri yalıtarak çevreye yaydıkları gürültüyü azaltmak amacı ile yapılan uygulamalara denir.

Ses yalıtımı, asli olarak gürültünün insan üstünde oluşturacağı olumsuz etkilerini en aza indirgemek amacıyla alınacak önlemleri kapsar. Gürültü, düzensiz yapılır, farklı frekans bileşenlerine sahip olan ve genelde vakte göre değişen, istenmeyen ses topluluğudur. Kısaca rahatsız edici ses olarak tariflenen gürültü, günümüzde kentleşmenin doğal bir neticesidir. Genellikle kentleşmenin plansız yürüdüğü bölgelerde gürültü insan sağlığına ve konforuna zarar veren etkenler arasındadır. Çevredeki bir fabrikanın çıkardığı rahatsız edici sesler, havaalanı çevresindeki yerleşim bölgesinde duyulan kuvvetli gürültü, satıcı sesleri, trafik sesleri, komşudan gelen sesler, insanlardan değişik dozlarda gürültü olarak algılanarak rahatsız edici olabilir.

Bazı ortamlarda ise düşük ses seviyesi, işin en mühim olaylarından biridir. Radyo yayıncılığında ve müzik stüdyolarında ses düzeyinin düşük olmasının gerekmesi, bir hastanede hastalara sessiz ve huzurlu bölge oluşturmak, okulda dışarıdan gelen gürültüleri kesmek, bina yapım adımında halledilmesi gereken sorunlardır. Yapılarda huzurlu bir bölge sağlamak amacıyla gürültüyle mücadele etmek gerekir. Gürültüyle mücadelede asli olarak iki teknik kullanılır. Bu teknikler, akustik planlama ve ses yalıtımıdır. Akustik planlama, kapalı bölgedeki yansıma süresinin düzenlenmesidir. Ses yalıtımı ise yapı elemanları aracılığı ile iletilen seslerin miktarlarını azaltmak amacıyla oluşturulan işlemdir.

Akustik Yalıtım ve Ses Yalıtımı Arasındaki Fark

Sektördeki birçok kişi “akustik yalıtım” ve “ses yalıtımı” terimlerini birbiriyle karıştırmaktadır. Ancak fark oldukça basittir: ses yalıtımı, sesin duvarlardan sızmasını önler, akustik yalıtım odada sesin daha iyi olmasına yardımcı olur.

İnşaatçılar ve mimarlar söz konusu olduğunda, ses yalıtımı çok daha önemlidir. Akustik yalıtım genellikle sadece bir duvara veya tavana uygulanan paneller olsa da, ses yalıtımı bir duvar oluşturmak için kullandığınız malzemeleri değiştirebilir.

Nasıl Çalışır?

Muhtemelen sesin nasıl gittiği hakkında bir fikriniz vardır. Bir ses yapıldığında, titreşimler dalgalar halinde havada sıçrayacak katı bir nesne bulana kadar dolaşır. Nesne daha sonra titrer ve sese neden olur. Nesnenin yapısına bağlı olarak (sert veya yumuşak olsun), ses yüksek veya soluk olabilir.

Odaların çoğu ahşap, sıva ve beton gibi oldukça sert malzemelerden yapılmıştır. Bu, hoparlörden çıkan herhangi bir sesin bu malzemeleri titreştireceği anlamına gelir. Elbette titreşim, katı cismin bir tarafına özgü değildir; bu, duvarın her iki tarafındaki sesleri duyabileceğiniz anlamına gelir. Elbette, sesin daha zayıf olacağı anlamına gelen bir miktar sönümleme ve soğurma seviyesi vardır. Ancak yine de yan odadaki kişiyi rahatsız edecek kadar yüksek olacaktır.

Bu nedenle muhtemelen en yaygın ses yalıtımı yöntemlerinden birini tahmin edebilirsiniz: duvarların emme ve sönümleme gücünü arttırma. Bu, titreşimleri azaltmak ve diğer uçtaki sesi en aza indirmek için köpük veya diğer yalıtım malzemeleriyle astarlama anlamına gelir. Bu yöntem yaygın olsa da, herhangi bir alanı ses geçirmez yapmanın en iyi yolu değildir.

Ses Yalıtımının İşlevi

Ses yalıtımı, bir nevi ısı yalıtımına benzer. Bir ses yutucu malzeme ile enerjinin bütününün yutulması beklenmemelidir. Bu nedenle, gürültü oranında 10 desibelden daha çok bir azalma beklenmesi kolay olmadığı gibi ekonomik de olmamaktadır. 10 desibel azalma, gürültü seviyesinin yarı yarıya azalması manasına gelir. Gürültünün kendi kaynağında yok edilmesi ihtimali olmadığında, ortamda yayılmasını engellemek amacıyla lüzumlu tedbirlerin alınması da gerekir.

Bu tedbirler, sesin yayıldığı ortama engel, panel ya da duvar yapılması ile sağlanabilir. Bu halde engel malzemenin ses iletim kaybı ve ses yalıtım seviyesi mühim rol oynar. Ortamdaki sıcaklık yükseldikçe sesin hızı artmakta, basınç artınca ses hızı da düşmektedir. Ses yalıtımı, ses geçiş kaybının arttırılması manasına gelir ve gürültü kontrolünü içerir. Ortamdan kaynaklanan hava seslerinin bitişikteki mekana geçmesinin önlenmesi ve darbe ile meydana gelen katı cisimlerde yayılan sesin yalıtılmasını kapsar.

Bina içerisindeki insanları rahatsız eden sesin yayıldığı yolları yok etmek veya konser salonu, sinema, kütüphane, stüdyo gibi alanlarda dışarıdan gelen sesi azaltmak gerekir. Bu sebeple ses yalıtımı bütün bölme elemanlarının cam yünü ve taş yünü gibi mineral temelli malzemeler ya da poliüretan ya da melamin temelli akustik köpükler ile yalıtılması ile yapılmalıdır.

Ses Yalıtımı Yapmanın En İyi Yolu

Bina yapılırken ses yalıtımı dikkate alınmalıdır. Bunun için kullanılan malzemelerin (pencere , kapı vb.) ses yalıtım özelliği yüksek olan malzemeler (yalıtım şapı, yalıtım sıvası vb.) olması gerekmektedir. Ses yalıtımı, genelde sesin fazla seviyede olduğu alanlarda uygulanır. Ama isteğe göre düşük sesli alanlarda da ses yalıtımı programları yapılabilir. Ses yalıtımı ile üst kattaki komşunun oluşturduğu seslerden, şayet sesi siz yapıyor ve alt kattaki komşunuz sizden rahatsız oluyor ise şikayetlerinden kurtulmuş olursunuz.

Eğer zemin ses yalıtımı yaptırmak istiyorsanız ; istenilen uygulamaya göre malzeme seçimi yapılır. Örn; etkili bir yalıtım isteniyorsa bariyerli ve bariyersiz bondex sünger kullanılır.

Duvar ses yalıtımı için daha farklı malzemeler kullanılabilir. Bunlar taş yünü, ahşap yünü, akustik süngerler, paneller, bariyerli süngerler, bondex süngerler vb. Kullanılacak olan malzemeler ortamın ses şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Bu ortamlardan başka ortamlarda da (stüdyo, spor salonu, okul, hastane, tekne motor bölümleri vb.) ses yalıtımı uygulanır.

Bina yapmadan önce bu uygulamanın yapılması sağlık ve psikolojik açıdan da önem taşır. Bir odayı ses geçirmez hale getirmenin en iyi yolu ayrıştırmadır. Bu, bir odanın duvarlarının içini ve dışını ayırma işlemidir, böylece ses geçemez. Bazı profesyoneller bunu “oda içinde bir oda inşa etmek” olarak adlandırır.

Yaklaşan bir proje için ses yalıtımı hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? “Dekorizon Yalıtım Çözümleri” profesyonelleri size yardımcı olabilir. Müşterinizin işi doğru yapmasını sağlamak için bugün bize ulaşın.