Epoksi Zemin Kaplama / Epoxy

Endüstriyel kullanım için yeni döşeme sistemleri, garaj ve otopark zemin kaplama veya diğer dış yüzeyler seçildiğinde, epoksi reçine döşeme birçok nedenden dolayı diğer döşeme seçeneklerinden önde gelir. Epoksi zemin kaplaması, diğer bir deyişle reçineli yer döşemesi olarak bilinir. Herhangi bir yüzey için son derece dayanıklı, özelleştirilebilir, sürdürülebilir ve dekoratiftir. Zeminlere en çekici olanı, yüksek aşınma ve yıpranmaya karşı dayanıklılığıdır ve bu da onu en uzun ömürlü döşeme seçenekleri haline getirir. Burada zeminlerin nelerden oluştuğu, farklı tiplerde reçine ve belirli tipte zemin sistemlerinin nerede kullanılacağı ile ilgili açıklamalar bulunmaktadır.

Epoksi Nedir

Epoksi, iki bileşenden oluşturulan kaplamaları tanımlamak için kullanılır, tutkal gibi polimer reçineleri ve sertleştiricilerin, yani iki farklı kimyasalın bir kombinasyon karışımıdır. Bu, epoksiyi bir kopolimer olarak sınıflandırır. Kimyasal olarak reçine, sonunda bir epoksit grubu içeren kısa zincirli polimerlerden oluşur. Uygun şekilde karıştırıldığında, reçine ve sertleştiricisi birbirleriyle reaksiyona girerek zeminin kendisiyle kimyasal bir bağ oluşturur. Kimyasal bağ, dayanıklı, bozulmaya karşı dirençli sert bir plastik malzeme oluşturur ve alt tabakasına son derece iyi yapışır.
Reçinesinde kullanılan malzemeler onu benzersiz bir çözüm haline getirir ve dünya çapında özellikle yüksek taleplerine katkıda bulunur. Epoksi reçineyi özel yapan şey, birçok farklı uygulama türü için kullanılabilmesidir.

Döşeme için diğer reçine türlerinin kullanılmasına kıyasla, epoksi zemin kaplaması kullanmanın birçok faydası vardır. En önemlisi, endüstrideki en yüksek mukavemetli reçine olduğu bilinmektedir. Reçine ve takviye arasında en güçlü bağı sunar ve en hafif parçanın ve en dayanıklı modüllerin yapımına izin verir.

Tipik olarak mükemmel mekanik özellikleri ve boyutsal kararlılığı nedeniyle seçilir. Doğru kürlendiğinde, iyi kimyasal ve ısı direnci ve son derece düşük büzülme sağlar. Epoksi reçineleri, benzer olmayan malzemelere ve önceden kürlenmiş malzemelere bağlandıklarından dolayı onarımlar için mükemmel bir seçenektir. Çoğu reçine, mukavemetini, servis sıcaklığını ve boyutsal stabilitesini arttırmak için ısı ile kürlenebilir. Parçalar, maksimum servis sıcaklıklarına uyan veya bu sıcaklığı aşan bir sıcaklıkta kürlenmelidir; aksi takdirde bozulabilir veya deforme olabilir. Malzemenin yapıştırılması, vinilester veya polyester gibi diğer yaygın malzemelerle eşleştirilemeyen bir mukavemet sunar.

Epoksi Nasıl Çalışır

Epoksi reçine, kürleme olarak bilinen kimyasal reaksiyonun sonucudur. Kürleme, kimyasalları epoksitler ile birlikte, kürleme ajanları veya sertleştiriciler olarak içeren kimyasal işlemdir. Sertleştirme mekanizması, polimer zincirlerinin çapraz bağlanmasıyla oluşturulur. Sertleşmenin bu sonucu, farklı direnç, dayanıklılık, çok yönlülük ve yapışma sağlayan termoset polimerleri yaratan şeydir. Kürleme ısı ve yüksek sıcaklıklarla başlatılır. Başka bir deyişle, ısıyla sertleşen bir maddedir. Ortam sıcaklığı sertleştirme işlemi oluşturmak için yeterli değilse, sertleşme meydana gelmez, ürünü aldıktan sonra iyileştirilemez.

Bireyin istenen sonucuna bağlı olarak bir araya getirilebilen farklı reçineler vardır. Plastikleştiricilerin, dolgu maddelerinin veya katkı maddelerinin karıştırılmasıyla daha özelleştirilmiş bir çözelti oluşturulabilir. Bu katkı maddeleri, bireysel kullanımlar için nihai özellikleri ayarlamak amacıyla kullanılır.

Zemin kaplaması ile güçlü ve dayanıklı bir zemin oluşturan, farklı koşullara dayanabilen ve zeminin mevcut yüzeyini koruyabilen bir yapıştırıcı olarak çalışır.

Epoksi Zemin Kaplama

Epoksi döşemenin en basit tanımı, en az iki milimetre derinliğe sahip bir zemine uygulanan çoklu katmanları içeren bir döşeme yüzeyini önerir. Tipik olarak bir zemin ve epoksi zemin kaplaması karşılaştırılırken ortaya çıkar. İkisi arasındaki fark, epoksi derinliğinde yatmaktadır. Belirtildiği gibi, bu zeminler, en az iki milimetre kalınlığında bir kaplama olarak sınıflandırılmıştır. Kalınlığı iki milimetreden az olan herhangi bir zemine genellikle epoksi zemin kaplaması denir.

Epoksi zemin kaplama özellikle endüstriyel, ticari ve konut uygulamalarında kullanılır. Bunun nedeni, döşemenin uzun yıllar dayanması ve ağır yüklere dayanıklı, pürüzsüz ve yüksek performanslı bir zemin yüzeyi sunmasıdır. Epoksi zemin kaplama, işçilerin çalışmak için, envanter amacıyla ve ekipmanın depo, sanayi bölgesi veya ticari bina içinde uygulanması ve taşınması için güvenli ve temiz bir ortam oluşturulmasına yardımcı olabilir.

Reçinesi hakkında harika olan bir şey, bir malzeme olarak leke tutmaya, aşınmaya ve kimyasallara dayanıklı olmasıdır. Epoksi zemin kaplamasının popülaritesini açıklayan bir başka şey, Aşırı uzun ömürlülüğü ve dayanıklılığıdır. Reçinenin su geçirmez ve küf geçirmez nitelikleri, onu atık su alanlarında kullanılan özellikle yaygın bir kaplama haline getirir.

Epoksi Zemin Çeşitleri ve Uygulama Alanları

Kendiliğinden Yayılan Zeminler

Zeminin yüzeyinde pürüzsüz, dayanıklı ve düz bir doku oluşturmak için yeni, eski, çatlamış veya hasar görmüş beton zeminlere uygulamak için kendiliğinden yayılan epoksi kullanılır. Kendiliğinden yayılan bu zeminler sadece parlak, kesintisiz bir görünüm sağlamakla kalmaz, aynı zamanda ticari, endüstriyel ve konut alanlarına hitap eden birçok farklı renklerde mevcuttur.

  • Kendiliğinden Yayılan Zeminler; binalar, depolar, showroomlar, garaj ve otoparklar, mutfaklar, atletik tesisler gibi alanlarda kullanılır.

Harç Zeminler

Bu döşeme seçeneği, kullanım için mevcut en katı zemin sistemi olarak sınıflandırılır. Bu zemin %100 katı epoksilerden ve dereceli veya kuvars kumundan oluşur. Harç sistemleri, kimyasal olarak son derece dayanıklı olan ve çok fazla etkiye dayanabilen bir zemin gerektiren alanlar için idealdir. Başka tipte bir zemin uygulamadan önce çatlakları onarmak için kullanılabilir.

  • Harç Zeminleri; mekanik alanlar, depolar, ticari mutfaklar, restoranlar, garaj ve otoparklar, üretim tesisleri gibi alanlarda kullanılır.

Kuvars Dolgulu Zeminler

Kuvars dolgulu zemin kaplama, yüksek performanslı polimer reçine ve lekeli kuvars tanelerinin birleşimidir. Sıhhi ve kaymaya dirençli özellikler gerektiren dekoratif alanlar için kullanılmalıdır.

  • Kuvars Dolgulu Zeminler; soyunma odaları, tuvaletler, okullar, kafeteryalar, lobiler, ofisler, showroomlar gibi alanlarda kullanılır.

Anti-Statik Zeminler Elektro statik yük (ESD) Dirençli Zeminler

ESD birçok çalışma ortamı için tehlikeli olabilir. Mekanlarınızdaki statik tehlikeleri azaltmak için ESD zeminler uygulanabilir. Bu zemin tipik olarak herhangi bir potansiyel deşarjı dağıtan statik elektrik biriktiren iletken bir bileşik içerir. ESD bir çözüm, yanıcı maddeler içeren alanlar için şiddetle tavsiye edilen bir zemindir.

  • ESD Zeminler: elektronik, kimyasal veya farmasötik üretim tesisleri, sağlık tesisleri veya yanıcı toz birikmesi riski getiren yanıcı gazlar veya sıvılar bulunan alanlarda kullanılır.

Granit Zeminler

Bu tip zemin, canlı, çok renkli bir görünüm oluşturmak için yerleştirilen renkli pul malzemeler içerir. Pullar sadece kesintisiz bir görünüm sunmakla kalmaz, aynı zamanda her yüzeye kaymaları ve düşmeleri azaltmak için ince oluklar sağlar. Granit zeminler, herhangi bir alan için özelleştirilebilir sonsuz çeşitli boyut, renk, stil ve dokuya sahiptir.

  • Granit Zeminler; soyunma odaları, spor salonları, showroomlar, klinikler, ticari mutfaklar gibi alanlarda kullanılır.

Epoksi zemin kaplama pratik, uzun ömürlü, darbeye karşı son derece dayanıklı ve her alan için özelleştirilebilen çok yönlü bir kimyasal çözümdür. İster bir restorana zarif bir girişe ihtiyacınız olsun, isterse endüstriyel işlere dayanmak için sağlam bir yüzeye ihtiyacınız olsun, her mekan için uygun bir zemin sistemi mevcuttur.