Akrilik Su Yalıtımı / Likit Membran Su Yalıtımı

Su bazlı akrilik su yalıtımı boya ve su geçirmez kaplama endüstrisine hakim olmaya başlamıştır. VOC’nin hava kalitesi üzerindeki etkisini saran çevresel kaygılar, solvent içeren kaplamaların su bazlı alternatiflerle değiştirilmesine neden olmuştur. İşçi ve bina sakinlerinin maruz kalmasıyla ilgili diğer sağlık sorunları ve bu tehlikeli kimyasallarla ilişkili yanıcılık riskleri de su bazlı sistemleri desteklemektedir. Ve şimdi akrilik su yalıtımı kaplamaları enerji tasarrufu, geliştirilmiş kentsel hava kalitesi ve uzun ömürlü faydalarına olan ilginin arttığını görüyoruz.

Akrilik su yalıtımı, yüksek performanslı, elastomerik, UV direncinin gerekli olduğu uygulamalar için tasarlanmış kopolimer / pigment karışımlı bir su yalıtım kaplamasıdır. Özellikle her türlü çatı kaplamalarında koruyucu bir kaplama olarak kullanımı uygundur ve soluk çatı kiremitlerini yenilemek ve restore etmek için idealdir. Akrilik su yalıtımı, aynı zamanda dayanıklılık ve yıkama kabiliyetinin gerekli olduğu en kaliteli duvar ve zemin kaplaması olarak da önerilmektedir.

Akrilik su yalıtımı, yanıcı ve toksik olmayan, kolay temizlenebilir ve çeşitli renklerde mevcuttur. Özellikle çok amaçlı bir kaplama olarak tasarlanmıştır ve alt tabaka yüzeylere uygulama için uygundur: Asbest, çimento, beton, tuğla, bitümlü çatı kaplama keçesi, galvanizli kaplama, keçe ve çok çeşitli çatı kiremitleri.

Akrilik su yalıtımı, beton, galvanizli kaplama, eski fayans ve kereste sızdırmazlığı için uygundur. M² başına 2,5 litrede fırça, rulo veya püskürtme yöntemi ile uygulanır. Üstün kalite ve çok yönlülük sunan kusursuz bir su yalıtım sistemidir.

Avantajları

  • Tek bileşenli, uygulaması kolay
  • Mükemmel UV dayanımı
  • İç ve dış mekan uygulamalarında kullanılabilir
  • Elastomerik – yüksek çatlak köprüleme özelliği
  • Toksik olmayan, su bazlı, düşük VOC
  • Kabarma, soyulma ve çatlamayı ortadan kaldırır
  • Çoğu yüzeye mükemmel yapışma
  • Mükemmel nefes alma kabiliyeti
  • Suya dayanıklılık
  • Çok düşük bakım / onarım maliyetleri
  • Yüksek güneş yansıtma indeksi
  • Maruz kalan beton yapıları karbonatlaşmaya karşı korur
  • Mükemmel sızdırmazlık sağlayan dayanıklı ve elastik film
  • Üç katmanlı uygulamalarda 1 mm daha fazla kuru film kalınlığı sağlar
  • Çimentolu yüzeyler ile daha yüksek çekme ve yapışma mukavemeti
  • Ekolojik ve kurşunsuz kaplama
  • Çevre dostu
  • Düşük Koku

Alınması Gereken Önlemler

  • Düşük sıcaklık veya yüksek nem koşullarında, sertleşme oranı önemli ölçüde yavaşlayacaktır.
  • Ticari ortamlarda veya araç trafiğinde yoğun yaya trafiğine maruz kalan alanlara uygulanmamalıdır.
  • Genleşme veya kontrol derzleri için dolgu macunu olarak tasarlanmamıştır.
  • Negatif hidrostatik basınca maruz kalan alanlarda kullanılmamalıdır.
  • Bu zar üzerindeki tüm kaplamalar solvent içermemelidir.
  • Uygulama yapılan alanda su testi yapılacaksa, son uygulamadan sonra en az 72 saat kurumaya bırakılmalıdır.

Akrilik Su Yalıtımı için Alan Gereksinimleri

Akrilik su yalıtımı öncelikle koruma altındaki alt tabakaya dökme su hareketini engellemelidir. Bu nedenle kaplama ürünlerinin kendileri artı uygulama yöntemi su geçirmez bir membran sağlamalıdır. Asfalt esaslı çatılar, plastik ve kauçuk tek katlı çatı, püskürtülmüş poliüretan köpük, metal ve beton da dahil olmak üzere çeşitli alt tabakalara uygulandıkları için, seçilen kaplama su geçirmezlik ve koruma performansını belirli bir alt tabaka türü üzerinde sürdürmelidir. Bu uzun vadeli performansı sağlamak için, bir kaplama sisteminin iyi hava alması, güneşin UV ve sıcak kızılötesi radyasyonunun neden olduğu hasara direnmesi gerekir.

Akrilik su yalıtımı kaplamaları, bina hareketini genleşme ve büzülme olaylarına neden olan sıcaklık değişikliklerini idare edebilecek yerleşik özelliklere sahip olmalıdır. Bu faktörlerin ötesinde, çatılarda yaya trafiği, bölgesel dolu aktivitesi ve buz ve kar birikimi daha fazla güç ve esneklik gerektirir.

Yıllar geçtikçe, akrilik kaplamaları çevreleyen teknoloji olgunlaştı. Önde gelen hammadde üreticileri ve üst kaplama formülatörleri, kanıtlanmış kaplamaların temel bileşenlerini ve her bir bileşenin, uzun ömürlü su yalıtımı sağlamak için yukarıdaki performans gereksinimlerini karşılamadaki rolünü anlar. Aşağıda, birçok tipik kaplama bileşenini ve gerçek binalarda yıllarca dış etkene dayanan dayanıklı performansa katkılarını vurgulamaktayız.

Akrilik Polimer ReçinelerAkrilik Polimer Reçine

Akrilik su yalıtımı kaplamaların gözden geçirilmesi, akrilik emülsiyon polimerinin kendisi ile başlar. Basitçe söylemek gerekirse, akrilik polimer, su direnci, darbe ve yırtılma mukavemeti, esneklik, belirli bir yüzeye yapışma ve genel dayanıklılık gibi önemli kaplama özelliklerinin temel belirleyicisidir. Bu performans parametreleri karşısında bir akrilik polimerin kalitesini belirleyen şey, nihai emülsiyon polimerini üretmek için hammaddelerin (monomerler) reaksiyona sokulduğu gerçek sentez prosesi ile birleştirilmiş bir polimerin kimyasal bileşimidir.

Stiren akrilikler ve vinil akrilikler gibi kopolimerlere karşı %100 akrilik bileşimler tercih edilir. Stiren akrilikleri, stirendeki aromatik kimyanın UV saldırısına bağlı olarak genellikle daha düşük hava koşulları ve renk kararsızlığı gösterir; vinil akrilikler, daha ucuz iç mekan boyalarında sıklıkla kullanılan polimerler, vinil kimyasının hidrofilik özellikleri nedeniyle daha zayıf su direnci gösterir. Bununla birlikte, %100 akrilik polimerler UV ışınlarına tamamen şeffaftır, bu nedenle uzun mesafe için bir kaplama filmini bir arada tutabilen dayanıklı bağlayıcılar olarak işlev görürler.

%100 akrilikler kalafatların, mimari sızdırmazlık maddelerinin ve bant ve etiket yapıştırıcılarının temel bileşenleri olan üstün yapışma özelliklerine sahiptir. Ve uygun şekilde tasarlanmış akrilik polimerler, tokluk olarak da bilinen mukavemet ve gerilme arasında doğru dengeyi sağlar. Örneğin, tipik boyalar su geçirmez kaplamalar değildir ve bina hareketi ve sıcaklık dalgalanmaları nedeniyle zamanla her zaman küçük çatlaklar gelişir. Boyalar “sert” akrilik polimerlere dayanır. Bununla birlikte, akrilik su yalıtımı, diğer önemli mukavemet, yapışma ve suya dayanıklılık özelliklerini korurken daha düşük sıcaklıkta esneklik sağlayan “elastomerik” akrilik polimerlerle formüle edilmelidir. Sonuç olarak, uygun akrilik polimerin dahil edilmesinin, bir elastomerik akrilik kaplamanın genel performansında temel bir belirleyici olmasıdır.

Asal Pigmentler

Titanyum Dioksit (TiO2)

Kaplama dayanıklılığı ve yansıtıcılığı üzerindeki etkisi nedeniyle akrilik kaplama formülasyonlarında ana pigment olarak adlandırılır. TiO2, farklı fiyatlarla farklı sınıflarda gelir. Çeşitli kaliteler farklı hızlarda oksitlenebilir ve zaman içinde farklı derecelerde kaplama kirlenmesine neden olabilir. TiO2 ayrıca UV radyasyonuna karşı opaktır ve bu zararlı ışınların koruyucu kaplamanın altındaki yüzeye ulaşmasını engeller. Bir akrilik kaplama sistemine beyazlık ve yansıtıcılık ekleyerek Soğuk Çatı Sisteminin genel enerji verimliliğini etkiler. Kireçli bir kaplama tesisatı, yetersiz Ti02 seviyelerine veya düşük Ti02 derecelerine dayanan bir kaplamanın kullanımına işaret edebilir.

Çinko Oksit (ZnO)

UV radyasyonuna karşı opaklık, beyazlık ve iyi formüle edilmiş bir akrilik kaplamaya yansıtıcılık sağlayan başka bir ana pigmenttir. Daha da önemlisi, ZnO ayrıca küf ve yosun büyümesine karşı koyar ve diğer kaplama küflerinden farklı olarak, kurutulmuş kaplama filminden sızmaz veya UV ışınlarına maruz kalmaya devam ederek yok olmaz. Ayrıca, polimer moleküller arasında ek kimyasal bağlanma sağlayarak daha sert ve daha suya dayanıklı kaplama filmleri sağlar. Genellikle ZnO, bir kaplama karışımında kararsızlıklara neden olur, böylece birçok kaplama formülü oluşturucu, ZnO’yu ürünlerine dahil etmenin avantajlarından yararlanmaz, ancak “daha kolay üretilebilir” tarifleri tercih eder.

Yangın Geciktiriciler

Asal pigmentlerin sonuncusu, duman oluşumunu ve alev yayılımını baskılayan inorganik malzemelerdir. Yangın geciktirici kaplamalar, UL 790 gibi yaygın olarak aranan bazı yangın derecelerine ulaşmak için gereklidir. Alüminyum Trihidrat, kaplamalarda en yaygın kullanılan geciktiricidir. Bazı geciktiriciler nihayetinde kuru bir kaplama filminden dışarı taşırken, Alüminyum Trihidrat’ta bu olmaz.

Genişletici Pigmentler

Asal pigmentler renk, UV engelleme ve yangına dayanıklılık sağlarken, söz konusu genişletici pigmentler esas olarak kaplama aşınma direncini, genel kaplama hammadde maliyetini ve muhtemelen renk tutmayı etkiler. Tipik genişletici pigmentler, Kalsiyum Karbonat (CaCO3), Talk pudrası, Kil ve Silika’dır. Bu farklı pigmentler, renk retansiyonunu etkileyen uzun süreli oksidasyonda farklılık gösterdiğinden ve ayrıca belirli kaplama performans özelliklerini karşılamak için gerekli polimer miktarını etkileyecek farklı yağ emme oranlarına sahip olduklarından, birbirleri için kolayca ikame edilemezler.

Belirli bir uzatıcı pigmentin iyi tanımlanmış bir derecesini tutarlı bir şekilde kullanarak kaplama kalitesinin bütünlüğünü korumak esastır.

Dispersanlar ve Sürfaktanlar

Pigmentlerin akrilik bir kaplamaya nasıl harmanlandığının kolaylığını ve homojenliğini etkileyen katkı maddeleridir. Kova içi stabilite sağlarlar, böylece kaplama, sahada tutarlı ve doğru bir şekilde uygulanabilen ve suya dayanıklı bir çatı kaplama sistemi sağlayan tek tip bir karışım olarak kalır. Aktif cisimleri de kaplamaların su direncini etkiler, bu nedenle üst kaplama üreticileri bu katkı maddelerinin avantajlarını ve dezavantajlarını nasıl dengeleyecekleri konusunda benzersiz bir bilgi birikimi geliştirir.

Köpük Önleyiciler

Elastomerik akrilik su yalıtımı tipik boyalardan daha viskozdur ve dekoratif boyalardan 10-20 kat kalınlıklarda uygulanır. Hava sıkışması, kaplama kalitesi ve uzun vadeli performans için kritik bir sorun haline gelir. Sıkışan hava, genellikle dispersanların ve sürfaktanların gerekli şekilde dahil edilmesiyle şiddetlenir, kaplama sistemlerinde zayıflık bölgeleri oluşturur. Bu nedenle uygun miktarda köpük giderici kullanılması daha iyi performans gösteren bir zar sağlar.

Koruyucular

Akrilik su yalıtımı kaplamaları su bazlıdır ve hem paketlenmiş depolamada hem de daha sonra kuru bir kaplama olarak bakteri ve mantar büyümesine karşı hassastır. Sahada depolama stabilitesini ve film bütünlüğünü sağlamak için, kaliteli kaplamalara uygun küf ve algecidler dahil edilmelidir. Çeşitli önde gelen biyositler mevcuttur, bu nedenle üst kaplama formülatörleri mümkün olan en iyi kutu içi ve kuru kaplama korumasını sağlamak için bu katkı maddelerini ZnO ile dengeler.

Kıvamlaştırıcılar

Doğru reoloji ile stabil bir kaplama elde etmek için selülozik, atapulgit kil ve birleştirici kıvamlaştırıcılar olmak üzere üç sınıf kıvamlaştırıcı kullanılır. Kaplama viskozitesi ve genel reoloji, uygulama verimliliğini, dikey duvar su yalıtımı için sarkma direncini ve toplam su direncini etkiler. Uygun düzeylerde kıvamlaştırıcılar içeren kaplama tarifleri geliştirmenin incelikleri hafife alınmamalıdır.

Plastikleştiriciler

Elastomerik su yalıtım kaplamalarının ihtiyaç duyduğu ilave esneklik özelliklerini sağlamak için daha ucuz, daha sert boya polimerleriyle birlikte kullanılan katkı maddeleridir. Sorun şu ki, bu dış plastikleştiriciler kaplamalardan dışarı taşarak renk bozulmasına, kir toplanmasına ve yansıtma kaybına, küf ve alg büyümesine ve genel kaplama gevrekleşmesine neden olmaktadır. Uzun süreli performans için akrilik kaplamaların belirlenmesi açısından, plastikleştiricilere sahip formülasyonlara “hayır” deyin.

Birleşik Solventler ve Glikoller

Tarihsel olarak, boya üreticileri genellikle bu katkı maddelerinin, boyaların uzun süreli depolama ve son kullanıcılara taşınmasında gördükleri daha sert boya polimerlerini ve donma koşullarını telafi etmelerini istediler. Bununla birlikte, bu tür katkı maddeleri akrilik kaplamaların VOC içeriğini arttırır, saha içi kuruma sürelerini etkiler ve toplam maliyeti arttırır. Sofistike su geçirmez kaplama üreticileri, en son teknoloji ürünü yumuşak akrilik polimerlerden yararlanır ve glikolleri yalnızca kesinlikle gerekli olduğunda dahil ederler.